Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spliethof, Wilhelmus Jeroen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: correctie)
(Serafijns Kleinseminarie)
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Wilhelmus Jeroen Spliethof''' werd op 25 mei [[1904]] geboren in [[Beek]] als zoon van [[Spliethof, Theodorus|Theodorus Spliethof]] en Petronella Johanna Margaretha Rietmeijer. Hij was een broer van [[Spliethof, Margaretha Jeroena Wilhelmina|Greet Spliethof]].
+
[[Bestand: Pater Hippolytus Spliethof.jpg|thumb|right|200px]]
 +
'''Wilhelmus Jeroen Spliethof''' was [[:Categorie:Kapucijnen|kapucijner pater]]. Hij werd op 25 mei [[1904]] geboren in [[Beek]] als zoon van [[Spliethof, Theodorus|Theodorus Spliethof]] en Petronella Johanna Margaretha Rietmeijer. Hij was een broer van [[Spliethof, Margaretha Jeroena Wilhelmina|Greet]] en [[Spliethof, Henricus|Henri Spliethof]]. [[Spliethof, Susanna Johanna|Sientje Spliethof]] was een tante van hem.
  
Wim Spliethof was minderbroeder kapucijn met de kloosternaam pater Hippolytus Op 7 september [[1923]] trad hij toe tot de orde en begon zijn noviciaat op 8 september [[1924]]. Hij werd priester gewijd op 8 februari [[1931]].
+
Wim bezocht het Serafijns Kleinseminarie van de paters kapucijnen in Langeweg, een dorp in de toenmalige gemeente Terheijden (nu gemeente Moerdijk). Dit was een internaat waar jongens van twaalf tot achttien jaar werden voorbereid om in te treden bij de orde van de kapucijnen. Ook [[Roosendaal, Theodorus Johannes| Theodorus Johannes Roosendaal]] uit [[Loerbeek]] heeft dit kleinseminarie bezocht.
  
Rond [[1950]] werd pater Hippolytus benoemd tot bouwpastoor met de opdracht om in het Willemskwartier in Nijmegen een nieuwe parochie te stichten, de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. Deze parochie werd op 4 oktober [[1952]] officieel opgericht door de bisschop van Den Bosch. Een leegstaand deel van de brandweerkazerne in het Willemskwartier deed dienst als noodkerk tot de nieuwe Fatimakerk op zaterdag 30 november [[1957]] feestelijk werd ingewijd. Al eerder, op 5 februari [[1955]], had pater Hippolytus het gebouw van de nieuwe lagere school van Onze Lieve Vrouwe van Fatima ingezegend. Deze school is in februari [[1987]] afgebroken om plaats te maken voor woningbouw In [[1991]] werd ook het kerkgebouw gesloopt.
+
Na het kleinseminarie is Wim op 7 september [[1923]] ingetreden bij de orde van de kapucijnen, waar hij op 8 september [[1924]] zijn noviciaat begon. Zijn kloosternaam was Hippolytus. Zijn priesterwijding ontving hij op 8 februari [[1931]] van Mgr. Pacificus Bos, [[apostolisch vicariaat|apostolisch vicaris]] van Nederlands Borneo, in de Heilig Hartkerk van de paters kapucijnen in Den Bosch.
  
Pater Hippolytus is tot januari[[1970]] pastoor geweest van de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. In zijn laatste jaren was hij gardiaan (overste) van het kapucijnenklooster Emmaüs in Velp bij Grave. Daar overleed hij op 28 september [[1978]], 74 jaar oud.
+
Rond [[1950]] werd pater Hippolytus benoemd tot bouwpastoor met de opdracht om in het Willemskwartier in Nijmegen een nieuwe parochie te stichten, de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. Deze parochie werd op 4 oktober [[1952]] officieel opgericht door de bisschop van Den Bosch, waar Nijmegen onder valt. Een leegstaand deel van de brandweerkazerne in het Willemskwartier deed dienst als noodkerk tot de nieuwe Fatimakerk op zaterdag 30 november [[1957]] feestelijk werd ingewijd. Al eerder, op 5 februari [[1955]], had pater Hippolytus het gebouw van de nieuwe lagere school van Onze Lieve Vrouwe van Fatima ingezegend. Deze school is in februari [[1987]] afgebroken om plaats te maken voor woningbouw In [[1991]] werd ook het kerkgebouw gesloopt.
 +
 
 +
Zijn zus Greet was [[:Categorie:Franciscanen|franciscanesse]]. Toen zij in [[1963]] met pensioen ging, kwam zij bij hem op de pastorie wonen.
 +
 
 +
Pater Hippolytus is tot januari [[1970]] pastoor geweest van de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. In zijn laatste jaren was hij gardiaan (overste) van het kapucijnenklooster Emmaüs in Velp bij Grave. Daar overleed hij op 28 september [[1978]], 74 jaar oud. Hij werd begraven op het kerkhof van het klooster.
  
 
== Krantenknipsels ==
 
== Krantenknipsels ==
Regel 18: Regel 23:
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
*[[Old Ni-js]] nr. 77, blz. 20, 21
+
*[[Old Ni-js 077|Old Ni-js nr. 77]], blz. 20, 21
 +
*[[Kerspel Beek in de Liemers|Het Kerspel Beek in de Liemers]], blz. 1321
 +
*Bevolkingsregister gemeente Terheijden in het [https://www.regionaalarchieftilburg.nl Regionaal Archief Tilburg]
 
*''Nieuwe Historische Ledenlijst van de NEDERLANDSE PROVINCIE DER MINDERBROEDERS KAPUCIJNEN, 1882 – 2002'', Provincialaat Minderbroeders Kapucijnen, 's-Hertogenbosch, 2002 (online op [http://theo.kuleuven.be deze website])  
 
*''Nieuwe Historische Ledenlijst van de NEDERLANDSE PROVINCIE DER MINDERBROEDERS KAPUCIJNEN, 1882 – 2002'', Provincialaat Minderbroeders Kapucijnen, 's-Hertogenbosch, 2002 (online op [http://theo.kuleuven.be deze website])  
 
*[http://www.willemskwartiernijmegen.nl Willemskwartier Nijmegen] (bouwpastoor in Nijmegen)
 
*[http://www.willemskwartiernijmegen.nl Willemskwartier Nijmegen] (bouwpastoor in Nijmegen)
 
*[http://www.collectiegelderland.nl Collectie Gelderland] (inwijding Fatima-school)
 
*[http://www.collectiegelderland.nl Collectie Gelderland] (inwijding Fatima-school)
*[http://www.delpher.nl Delpher]
+
*Getoonde artikelen en vermeldingenuit de dagbladen op [http://www.delpher.nl Delpher]
 +
*[https://www.online-begraafplaatsen.nl Online-begraafplaatsen]
  
[[Categorie:Religieuzen Beek]] [[Categorie:Kapucijnen]]
+
[[Categorie:Spliethof]] [[Categorie:Religieuzen Beek]] [[Categorie:Kapucijnen]]

Huidige versie van 7 apr 2024 om 08:44

Pater Hippolytus Spliethof.jpg

Wilhelmus Jeroen Spliethof was kapucijner pater. Hij werd op 25 mei 1904 geboren in Beek als zoon van Theodorus Spliethof en Petronella Johanna Margaretha Rietmeijer. Hij was een broer van Greet en Henri Spliethof. Sientje Spliethof was een tante van hem.

Wim bezocht het Serafijns Kleinseminarie van de paters kapucijnen in Langeweg, een dorp in de toenmalige gemeente Terheijden (nu gemeente Moerdijk). Dit was een internaat waar jongens van twaalf tot achttien jaar werden voorbereid om in te treden bij de orde van de kapucijnen. Ook Theodorus Johannes Roosendaal uit Loerbeek heeft dit kleinseminarie bezocht.

Na het kleinseminarie is Wim op 7 september 1923 ingetreden bij de orde van de kapucijnen, waar hij op 8 september 1924 zijn noviciaat begon. Zijn kloosternaam was Hippolytus. Zijn priesterwijding ontving hij op 8 februari 1931 van Mgr. Pacificus Bos, apostolisch vicaris van Nederlands Borneo, in de Heilig Hartkerk van de paters kapucijnen in Den Bosch.

Rond 1950 werd pater Hippolytus benoemd tot bouwpastoor met de opdracht om in het Willemskwartier in Nijmegen een nieuwe parochie te stichten, de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. Deze parochie werd op 4 oktober 1952 officieel opgericht door de bisschop van Den Bosch, waar Nijmegen onder valt. Een leegstaand deel van de brandweerkazerne in het Willemskwartier deed dienst als noodkerk tot de nieuwe Fatimakerk op zaterdag 30 november 1957 feestelijk werd ingewijd. Al eerder, op 5 februari 1955, had pater Hippolytus het gebouw van de nieuwe lagere school van Onze Lieve Vrouwe van Fatima ingezegend. Deze school is in februari 1987 afgebroken om plaats te maken voor woningbouw In 1991 werd ook het kerkgebouw gesloopt.

Zijn zus Greet was franciscanesse. Toen zij in 1963 met pensioen ging, kwam zij bij hem op de pastorie wonen.

Pater Hippolytus is tot januari 1970 pastoor geweest van de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Fatima. In zijn laatste jaren was hij gardiaan (overste) van het kapucijnenklooster Emmaüs in Velp bij Grave. Daar overleed hij op 28 september 1978, 74 jaar oud. Hij werd begraven op het kerkhof van het klooster.

Krantenknipsels

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronnen