Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Michels, Antoinetta Cecilia Catharina: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (ON)
k (typo)
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Netty Michels''' is op 24 november [[1919]] geboren in [[Beek]] als derde kind in het gezin van Johan Mathias Michels (Horst-Emscher bij Recklinghausen [[1874]]-[[1948]] Eindhoven) en Catharina Antonetta Hetterscheid ([[gemeente Steenderen]] [[1879]]-[[1958]] Aalst). Direct na hun huwelijk in [[1914]] neemt het jonge echtpaar het [[Horeca|hotel en koffiehuis]] [[Roos (Beek)| De Roos]] aan de [[Sint Jansgildestraat]] te Beek over. In [[1922]] vertrekt het gezin naar Baak (gemeente Steenderen), waar het eerst intrekt bij moeders zus Marie die het station met wacht- en gelagkamer van de [[Tramweg Zutphen-Emmerik|stoomtram tussen Zutphen en Emmerik]] beheert totdat de familie aan het eind van [[1927]] naar de Emmastraat in Aalst bij Eindhoven verhuist.
+
'''Antoinette Cecilia Catharina (Netty) Michels''' was [[:Categorie:Kunstschilders|kunstschilder]]. Zij werd op 24 november [[1919]] geboren in [[Beek]] als derde kind in het gezin van [[Michels, Johann Mathias|Johann Mathias Michels]] en Catharina Antonetta Hetterscheid. Haar ouders hadden direct na hun huwelijk in [[1914]] het [[Horeca|hotel en koffiehuis]] [[Hotel-Café de Roos|De Roos]] aan de [[Sint Jansgildestraat]] in Beek overgenomen.  
  
Een foto van Tramstation Baak staat in [[Old Ni-js 058|Old Ni-js nr. 58]], blz. 28 (''Tramweg Zutphen-Emmerik, "de Suffe Hendrik"'').
+
In [[1922]] vertrok zij met haar ouders, broers en zus naar [[gemeente Steenderen|Baak]]. Zij woonden daar bij haar moeders zus Marie, die het station met wacht- en gelagkamer van de [[Tramweg Zutphen-Emmerik|stoomtram tussen Zutphen en Emmerik]] beheerde. In juni [[1928]] werd het gezin uitgeschreven uit de gemeente Steenderen wegens vertrek naar de gemeente Waalre onder Eindhoven. Zij gingen daar wonen in de Emmastraat in Aalst. Later woonde Netty in Eindhoven.
  
Door haar broer en diens tekenvrienden bij de ''Eindhovensche Schetsclub'' raakt zij betrokken bij en thuis in het Eindhovense kustenaarsmilieu. Zo heeft zij conactet de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in [[1974]] nog in het huwelijk zal treden.
+
Door haar broer Jan en diens tekenvrienden bij de ''Eindhovensche Schetsclub'' leerde zij het Eindhovense kunstenaarsmilieu kennen. Zij ontmoette er de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in [[1974]] zou trouwen.
In de jaren [[1957]]/[[1959]] volgt Netty op de Eindhovense Vrije Academie twee jaar lessen bij Piet Smissaert, maar die vindt dat zij haar authenticiteit moet bewaren en volgen. Vanaf [[1964]] begint zij vrijwel dagelijks met groot enthousiasme te schilderen en na haar debuut op de Eindhovense kunstmarkt in [[1965]] volgen vele eenmans- en groepstentoonstellingen tot in  België, Duitsand en Zwitserland toe.
 
  
In haar schilderijen met volkse taferelen uit het dagelijkse landleven en met haar aan fantasie ontsproten droombeelden roept Netty Michels een ongedwongen, harmonieuze wereld op, die door eenvoud en simpele wijze van weergave charmant en ontroerend overkomt.
+
Van [[1957]] tot [[1959]] volgde zij lessen bij de kunstschilder Piet Smissaert op diens Eindhovense Vrije Academie, maar zij kon zich niet vinden in de regels van de schilderkunst over bijvoorbeeld perspectief en kleurgebruik. Op advies van Smissaert ging zij haar eigen weg, zodat haar werk zich qua stijl als naïeve schilderkunst kenmerkt. Vanaf [[1964]] maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. In [[1965]] had zij haar eerste expositie in Eindhoven, waarna vele solo- en groepstentoonstellingen volgden; ook in België, [[Duitsland]] en Zwitserland.
  
De groep kunstenaars, die op latere leeftijd als autodidact op hun gevoel en intuïtie beginnen te schilderen, wordt aangeduid met de term naïeven, primitieven of zondagsschilders, omdat ze ongecompliceerd, wars van picturale beginselen hun eigen weg gaan. In de populariteit van deze kunststroming in de jaren [[1960]] en [[1970]] wordt het weerk van Netty Michels meegezogen.
+
In haar laatste jaren schilderde zij steeds minder. Zij overleed in Roermond op 3 mei [[1995]], 75 jaar oud.
  
Na [[1990]] neemt haar schilderdrift af. Zij verhuist naar Roermond, waar zij na ziekte in [[1995]] overlijdt.
+
Van 11 november [[2006]] tot en met 14 januari [[2007]] liep in het Eindhovense Museum Kempenland een expositie van haar werk. Hierbij verscheen een tentoonstellingscatalogus met de titel ''Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels''.
 +
 
 +
== Enkele schilderijen van Netty Michels ==
 +
Netty Michels heeft een groot oevre nagelaten: jarenlang maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. Online is bij diverse kunstveilingen met grote regelmaat werk van haar te koop.
 +
 
 +
Onderstaande schilderijen zijn dan ook op veiling-websites gevonden. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
 +
<gallery>
 +
Bestand:Netty Michels Vermoeide poes.jpg|<center>Vermoeide poes</center>
 +
Bestand:Netty Michels Eenzame herten.jpg|<center>Eenzame herten</center>
 +
Bestand:Netty Michels Herfststorm.jpg|<center>Herfststorm</center>
 +
Bestand:Netty Michels De lompenman.jpg|<center>De lompenman</center>
 +
Bestand:Netty Michels Verlaten schuur bij Andel.jpg|<center>Verlaten schuur bij Andel</center>
 +
</gallery>
 +
<gallery>
 +
Bestand:Netty Michels Poes in boomgaard.jpg|<center>Poes in boomgaard</center>
 +
Bestand:Netty Michels De verliefde boer.jpg|<center>De verliefde boer</center>
 +
Bestand:Netty Michels Gezinnetje.jpg|<center>Gezinnetje</center>
 +
Bestand:Netty Michels Rondom de boerderij.jpg|<center>Rondom de boerderij</center>
 +
Bestand:Netty Michels Picamientje.jpg|<center>Picamientje</center>
 +
</gallery>
 +
<gallery>
 +
Bestand:Netty Michels Sprokkelvrouwtje.jpg|<center>Sprokkelvrouwtje</center>
 +
Bestand:Netty Michels Zondagmiddag.jpg|<center>Zondagmiddag</center>
 +
Bestand:Netty Michels 't Onveilige woud.jpg|<center>'t Onveilige woud</center>
 +
Bestand:Netty Michels Lente.jpg|<center>Lente</center>
 +
Bestand:Netty Michels Van verschillend ras.jpg|<center>Van verschillend ras</center>
 +
</gallery>
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
*[[Kerspel Beek in de Liemers]] deel II
+
*[[Kerspel Beek in de Liemers|Het Kerspel Beek in de Liemers]], blz. 767, 1225–1226
*Publicatie uitgegeven bij de tentoonstelling ''Geschilderde verttellingen. Naǐeve schilderijen van Netty Michels'', gehouden in Museum Kempenland Eindhoven.
+
*Tentoonstellingscatalogus ''Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels'', Museum Kempenland Eindhoven, 11 november [[2006]] –  14 januari [[2007]].
 +
*Diverse veiling-websites
 +
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/Na%C3%AFeve_kunst Naïeve kunst] op Wikipedia
  
[[Categorie:Kunst]] [[Categorie:Kunstschilders]]
+
[[Categorie:Kunstschilders]]

Huidige versie van 23 feb 2023 om 09:31

Antoinette Cecilia Catharina (Netty) Michels was kunstschilder. Zij werd op 24 november 1919 geboren in Beek als derde kind in het gezin van Johann Mathias Michels en Catharina Antonetta Hetterscheid. Haar ouders hadden direct na hun huwelijk in 1914 het hotel en koffiehuis De Roos aan de Sint Jansgildestraat in Beek overgenomen.

In 1922 vertrok zij met haar ouders, broers en zus naar Baak. Zij woonden daar bij haar moeders zus Marie, die het station met wacht- en gelagkamer van de stoomtram tussen Zutphen en Emmerik beheerde. In juni 1928 werd het gezin uitgeschreven uit de gemeente Steenderen wegens vertrek naar de gemeente Waalre onder Eindhoven. Zij gingen daar wonen in de Emmastraat in Aalst. Later woonde Netty in Eindhoven.

Door haar broer Jan en diens tekenvrienden bij de Eindhovensche Schetsclub leerde zij het Eindhovense kunstenaarsmilieu kennen. Zij ontmoette er de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in 1974 zou trouwen.

Van 1957 tot 1959 volgde zij lessen bij de kunstschilder Piet Smissaert op diens Eindhovense Vrije Academie, maar zij kon zich niet vinden in de regels van de schilderkunst over bijvoorbeeld perspectief en kleurgebruik. Op advies van Smissaert ging zij haar eigen weg, zodat haar werk zich qua stijl als naïeve schilderkunst kenmerkt. Vanaf 1964 maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. In 1965 had zij haar eerste expositie in Eindhoven, waarna vele solo- en groepstentoonstellingen volgden; ook in België, Duitsland en Zwitserland.

In haar laatste jaren schilderde zij steeds minder. Zij overleed in Roermond op 3 mei 1995, 75 jaar oud.

Van 11 november 2006 tot en met 14 januari 2007 liep in het Eindhovense Museum Kempenland een expositie van haar werk. Hierbij verscheen een tentoonstellingscatalogus met de titel Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels.

Enkele schilderijen van Netty Michels

Netty Michels heeft een groot oevre nagelaten: jarenlang maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. Online is bij diverse kunstveilingen met grote regelmaat werk van haar te koop.

Onderstaande schilderijen zijn dan ook op veiling-websites gevonden. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronnen

  • Het Kerspel Beek in de Liemers, blz. 767, 1225–1226
  • Tentoonstellingscatalogus Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels, Museum Kempenland Eindhoven, 11 november 2006 – 14 januari 2007.
  • Diverse veiling-websites
  • Naïeve kunst op Wikipedia