Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

KBO afdeling Beek / Loerbeek: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''KBO afdeling Beek / Loerbeek en 's-Heerenberg ''' is een afdeling van KBO-Gelderland en betekend ''Katholieke Belangenorganisatie voor Ouderen''.
+
[[Bestand:Uitstapje Bejaarden1.jpg|330px|right|thumb|<center>'''Een uitstapje van Beekse bejaarden in de jaren 50</center>]]
 +
'''KBO afdeling Beek / Loerbeek en 's-Heerenberg ''' is een afdeling van KBO-Gelderland. KBO stat voor ''Katholieke Belangenorganisatie voor Ouderen''.
  
In de jaren 50 van de vorige eeuw werden bejaarden jaarlijks op een uitstapje getrakteerd in auto's van degene, die in Beek en Loerbeek een auto bezaten.. Na terugkomst in Beek werd hen dan een diner aangeboden en verzorgde de muziekvereniging een serenade. Men noemde ze toen de '''"Ouden van dagen"'''
+
In de [[vorige eeuw|jaren 50]] werden bejaarden jaarlijks op een uitstapje getrakteerd in auto's van degenen in [[Beek]] en [[Loerbeek]] die een auto bezaten. Na terugkomst in Beek werd hen dan een diner aangeboden en verzorgde de [[Muziekvereniging Volharding Beek|muziekvereniging]] een serenade. Men noemde ze toen de "ouden van dagen".
  
Op '''1 juni 1965''' des middaags om 4 uur kwamen 54 bejaarden -boven de 65 jaar- uit de beide dorpsgemeenschappen van Beek en Loerbeek en op uitnodiging van het parochieel Charitatief Centrum van de Sint-Martinus parochie in de zaal van hotel de Roos bijeen in een zeer gezellig samen zijn. Aanwezig hierbij waren pastoor G.J.M. Ottink en het hoofdbestuur van de Bejaardenbond de voorzitter de heer Lansink, de secretaris de heer Molen en de penningmeester de heer Roelofs. Deze heren gaven uitleg over het doel en de werkwijze van de Bejaardenbond. Na deze uiteenzetting werd besloten een plaatselijke afdeling op te richten en alle aanwezigen melden zich direct aan als lid.
+
Op 1 juni [[1965]] des middags om 4 uur kwamen 54 bejaarden -boven de 65 jaar- uit de beide dorpsgemeenschappen van Beek en Loerbeek en op uitnodiging van het parochieel Charitatief Centrum van de [[St. Martinus Beek|Sint-Martinusparochie]] in de zaal van hotel [[Hotel-Café de Roos|De Roos]] bijeen in een zeer gezellig samenzijn. Aanwezig hierbij waren [[Ottink, Cornelis Johannes Maria|pastoor C.J.M. Ottink]] en uit het hoofdbestuur van de Bejaardenbond de voorzitter de heer Lansink, de secretaris de heer Molen en de penningmeester de heer Roelofs. Deze heren gaven uitleg over het doel en de werkwijze van de Bejaardenbond. Het doel destijds was de behartiging van de belangen van de Beekse en Loerbeekse ouderen en handhaving van de katholieke identiteit van de plaatselijke gemeenschap.
De middag werd besloten met koffie en gebak en de consumpties werden betaald door het Charitatief Centrum. Pastoor Ottink zong nog een lied t.w. Ik heb eerbied voor jouw grijze haren.
 
Doel destijds was behartiging van de belangen van de Beekse en Loerbeekse ouderen en handhaving van de katholieke identiteit van de plaatselijke gemeenschap.
 
Het eerste bestuur bestond uit Mevr. Gerritsen-Wiendels en van de Heyden-Kluitman en de heren Anton Gerritsen Jo Hendriksen en Anton Eijt.
 
  
'''Bij het 25 jarig bestaan in 1990''' bestond het bestuur uit voorzitter G. Gepkens, secretaris E. Span, penningmeester W. Harmsen en bestuurslid Mevr. L. Boers-Jansen.
+
Na deze uiteenzetting werd besloten een plaatselijke afdeling op te richten en alle aanwezigen melden zich direct aan als lid. Het eerste bestuur bestond uit mevr. Gerritsen-Wiendels en mevr. Van de Heyden-Kluitman en de heren Anton Gerritsen, Jo Hendriksen en Anton Eijt.
Op 5 juni 2005 werd het 40 jarig bestaan gevierd en kon er melding van worden gemaakt, dat het aantal leden 200 bedroeg.
+
 
 +
De middag werd besloten met koffie en gebak, betaald door het Charitatief Centrum. Pastoor Ottink zong nog het lied "Ik heb eerbied voor jouw grijze haren".
 +
 
 +
Bij het 25-jarig bestaan in [[1990]] bestond het bestuur uit voorzitter G. Gepkens, secretaris E. Span, penningmeester W. Harmsen en bestuurslid mevr. L. Boers-Jansen.
 +
 
 +
Op 5 juni [[2005]] werd het 40-jarig bestaan gevierd en kon er melding van worden gemaakt, dat het aantal leden 200 bedroeg.
 +
 
 +
Nadat Senioren Contact Bergh uit [['s-Heerenberg]] ophield te bestaan - vanwege onvoldoende bestuursleden – werden de leden van deze club per 1 januari [[2016]] opgenomen in de KBO Beek Loerbeek en 's-Heerenberg.
 
   
 
   
De KBO-activiteiten vinden voornamelijk plaats in ons gemeenschapshuus de Averhof aan de Pater Gerritsenstraat 5 te Beek. Er is 2 x per maand een ontspanningsmiddag in verzorgingshuis Gertrudis in 's-Heerenberg. Tevens is er een afspraak met het sportcentrum Laco in 's-Heerenberg waar onze leden met korting kunnen gaan sporten. Het beheer van de Averhof in Beek is sinds 2016 in handen van de KBO. Dat beheer houdt in, dat we hier onze eigen activiteiten houden. Ook buitenshuis worden er activiteiten gehouden zoals een pannenkoekenmiddag bij de voorzitter aan huis, een fietstocht, bezoeken aan instellingen en bedrijven en interessante objecten van Beek of Loerbeekse ondernemingen. Zo werd er in 2017 een bezoek gebracht aan het eierenbedrijf Interovo van de Loerbeekse familie van Loon en in 2019 aan de palletfabriek van René Derksen in Pannerden.
+
De KBO-activiteiten vinden voornamelijk plaats in gemeenschapshuus [[Averhof|De Averhof]] aan de [[Pater Gerritsenstraat]] 5 te Beek. Twee keer per maand is er een ontspanningsmiddag in [[Gasthuis Sint-Gertrudis|verzorgingshuis Gertrudis]] in 's-Heerenberg.  
Het jaarlijkse carnavalsfeest met de Old-Prinsen van de carnavalsvereniging de Dösvlégels, het oogstfeest en herfstfeest mogen zeker genoemd worden. Kerst- Pasen - en Pinkstervieringen staan ook bij ons hoog in het vaandel. Het Slingeland-ziekenhuis heeft er 2x per week haar bloedprikpost. De seniorenconsulent van Welcom (welzijnsorganisatie van de gemeente Montferland) is wekelijks op woensdag aanwezig. Er is een rolstoel-uitleenservice van de gemeente Montferland. Verkiezingen voor zowel gemeentelijk/landelijk vinden hier plaats. Veilig Verkeer Nederland geeft er jaarlijks herhaalcursussen voor senioren-automobilisten. Er is een huiskamer met krant of/en voor een babbeltje.
+
 
Voorts is er handwerken/bingo/kaarten en koersbal. De EHBO oefent hier en de dansgarde Let's Dance traint alhier. Sinds kort (oktober 2022) ook de Blue Moon Line-Dancers uit  
+
Het beheer van de Averhof in Beek is sinds 2016 in handen van de KBO. Dit houdt in, dat de KBO er zijn eigen activiteiten houdt. Ook buitenshuis worden er activiteiten gehouden zoals een pannenkoekenmiddag bij de voorzitter aan huis, een fietstocht, bezoeken aan instellingen en bedrijven en interessante objecten van Beek of Loerbeekse ondernemingen. Zo werd er in [[2017]] een bezoek gebracht aan het eierenbedrijf Interovo van de Loerbeekse familie Van Loon en in [[2019]] aan de palletfabriek van René Derksen in [[Pannerden]].
Didam.
+
 
 +
Het jaarlijkse carnavalsfeest met de Old-Prinsen van de carnavalsvereniging [[Dösvlègels, De|De Dösvlègels]], het oogstfeest en herfstfeest mogen zeker genoemd worden. Kerst-, paas - en pinkstervieringen staan ook hoog in het vaandel. Het [[Ziekenhuizen Doetinchem|Slingeland-ziekenhuis]] heeft er twee keer per week haar bloedprikpost. De seniorenconsulent van [[Welcom - Willem van den Bergh Centrum|Welcom]] (welzijnsorganisatie van de gemeente Montferland) is wekelijks op woensdag aanwezig. Er is een rolstoel-uitleenservice van de [[gemeente Montferland]]. Bij verkiezingen is hier een stembureau. Veilig Verkeer Nederland geeft er jaarlijks herhaalcursussen voor senior-automobilisten. Er is een huiskamer met een krant of/en voor een babbeltje. Andere activiteiten zijn handwerken, bingo, kaarten en koersbal. De EHBO oefent hier en de dansgarde Let's Dance traint er, net als sinds oktober [[2022]] de Blue Moon Line-Dancers uit [[Didam]].
 +
 
 +
Ook heeft de KBO een duo-fiets – genaamd AVERMAATJE – aangeschaft, door eenieder te gebruiken tegen een geringe vergoeding bestemd voor onderhoud en reparatie.
 +
 
 +
De mooiste en beste activiteit is wel de wekelijks terugkerende open eettafel op dinsdagmiddag; alwaar – door vrijwilligers – voor circa dertig personen vers wordt gekookt in eigen keuken.
 +
 
 +
Ook noemenswaardig is de uitwisseling met zustervereniging Alter Verein AG in Weeze ([[Duitsland]]), die al meer dan veertig jaar plaatsvindt, afwisselend in Beek en Weeze. Financieel wordt dit ondersteund door Euregio Rijn-Waal en Interreg Duitsland/Nederland.
  
Ook heeft de KBO een duo-fiets - genaamd AVERMAATJE - aangeschaft voor een ieder te gebruiken tegen een geringe vergoeding (bestemd voor onderhoud en reparatie). De mooiste en beste activiteit is wel de wekelijks terugkerende open eettafel op dinsdagmiddag; alwaar - door vrijwilligers - voor ca 30 personen vers wordt gekookt in eigen keuken.
+
Zonnepanelen en een hybride warmtepomp zorgen voor de nodige duurzaamheid van het gemeenschapshuus.   
Ook noemenswaardig de uitwisseling met zustervereniging Alter Verein AG in Weeze/Duitsland. Al meer dan 40 jaar vindt deze uitwisseling plaats. Wisselend in Beek en Weeze.
 
Financieel wordt dit ondersteund door Euregio Rijn-Waal en Interreg Duitsland/Nederland. Zonnepanelen en een hybride warmtepomp zorgen voor de nodige duurzaamheid van ons gemeenschapshuus.   
 
  
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand: Ouderenbond1.jpg|300px|thumb|'''Bestuur 1990: van links naar rechts Willem Harmsen, Lies Boers-Jansen, Eef Span en voorzitter Gerrit Gepkens]]
 +
|[[Bestand: Bestuur2016.jpg|300px|thumb|'''Bestuur 2016: van links naar rechts Fons Steentjes, mevr. Toussain uit 's-Heerenberg, Didy Kars, Henk ter Voert, José Hendricksen en Annie Gerritsen]]
 +
|[[Bestand: Bestuur KBO 2022.jpg|300px|thumb]]
 +
|}
 
[[Categorie:Verenigingen Beek]]
 
[[Categorie:Verenigingen Beek]]

Huidige versie van 1 jul 2024 om 21:10

Een uitstapje van Beekse bejaarden in de jaren 50

KBO afdeling Beek / Loerbeek en 's-Heerenberg is een afdeling van KBO-Gelderland. KBO stat voor Katholieke Belangenorganisatie voor Ouderen.

In de jaren 50 werden bejaarden jaarlijks op een uitstapje getrakteerd in auto's van degenen in Beek en Loerbeek die een auto bezaten. Na terugkomst in Beek werd hen dan een diner aangeboden en verzorgde de muziekvereniging een serenade. Men noemde ze toen de "ouden van dagen".

Op 1 juni 1965 des middags om 4 uur kwamen 54 bejaarden -boven de 65 jaar- uit de beide dorpsgemeenschappen van Beek en Loerbeek en op uitnodiging van het parochieel Charitatief Centrum van de Sint-Martinusparochie in de zaal van hotel De Roos bijeen in een zeer gezellig samenzijn. Aanwezig hierbij waren pastoor C.J.M. Ottink en uit het hoofdbestuur van de Bejaardenbond de voorzitter de heer Lansink, de secretaris de heer Molen en de penningmeester de heer Roelofs. Deze heren gaven uitleg over het doel en de werkwijze van de Bejaardenbond. Het doel destijds was de behartiging van de belangen van de Beekse en Loerbeekse ouderen en handhaving van de katholieke identiteit van de plaatselijke gemeenschap.

Na deze uiteenzetting werd besloten een plaatselijke afdeling op te richten en alle aanwezigen melden zich direct aan als lid. Het eerste bestuur bestond uit mevr. Gerritsen-Wiendels en mevr. Van de Heyden-Kluitman en de heren Anton Gerritsen, Jo Hendriksen en Anton Eijt.

De middag werd besloten met koffie en gebak, betaald door het Charitatief Centrum. Pastoor Ottink zong nog het lied "Ik heb eerbied voor jouw grijze haren".

Bij het 25-jarig bestaan in 1990 bestond het bestuur uit voorzitter G. Gepkens, secretaris E. Span, penningmeester W. Harmsen en bestuurslid mevr. L. Boers-Jansen.

Op 5 juni 2005 werd het 40-jarig bestaan gevierd en kon er melding van worden gemaakt, dat het aantal leden 200 bedroeg.

Nadat Senioren Contact Bergh uit 's-Heerenberg ophield te bestaan - vanwege onvoldoende bestuursleden – werden de leden van deze club per 1 januari 2016 opgenomen in de KBO Beek Loerbeek en 's-Heerenberg.

De KBO-activiteiten vinden voornamelijk plaats in gemeenschapshuus De Averhof aan de Pater Gerritsenstraat 5 te Beek. Twee keer per maand is er een ontspanningsmiddag in verzorgingshuis Gertrudis in 's-Heerenberg.

Het beheer van de Averhof in Beek is sinds 2016 in handen van de KBO. Dit houdt in, dat de KBO er zijn eigen activiteiten houdt. Ook buitenshuis worden er activiteiten gehouden zoals een pannenkoekenmiddag bij de voorzitter aan huis, een fietstocht, bezoeken aan instellingen en bedrijven en interessante objecten van Beek of Loerbeekse ondernemingen. Zo werd er in 2017 een bezoek gebracht aan het eierenbedrijf Interovo van de Loerbeekse familie Van Loon en in 2019 aan de palletfabriek van René Derksen in Pannerden.

Het jaarlijkse carnavalsfeest met de Old-Prinsen van de carnavalsvereniging De Dösvlègels, het oogstfeest en herfstfeest mogen zeker genoemd worden. Kerst-, paas - en pinkstervieringen staan ook hoog in het vaandel. Het Slingeland-ziekenhuis heeft er twee keer per week haar bloedprikpost. De seniorenconsulent van Welcom (welzijnsorganisatie van de gemeente Montferland) is wekelijks op woensdag aanwezig. Er is een rolstoel-uitleenservice van de gemeente Montferland. Bij verkiezingen is hier een stembureau. Veilig Verkeer Nederland geeft er jaarlijks herhaalcursussen voor senior-automobilisten. Er is een huiskamer met een krant of/en voor een babbeltje. Andere activiteiten zijn handwerken, bingo, kaarten en koersbal. De EHBO oefent hier en de dansgarde Let's Dance traint er, net als sinds oktober 2022 de Blue Moon Line-Dancers uit Didam.

Ook heeft de KBO een duo-fiets – genaamd AVERMAATJE – aangeschaft, door eenieder te gebruiken tegen een geringe vergoeding bestemd voor onderhoud en reparatie.

De mooiste en beste activiteit is wel de wekelijks terugkerende open eettafel op dinsdagmiddag; alwaar – door vrijwilligers – voor circa dertig personen vers wordt gekookt in eigen keuken.

Ook noemenswaardig is de uitwisseling met zustervereniging Alter Verein AG in Weeze (Duitsland), die al meer dan veertig jaar plaatsvindt, afwisselend in Beek en Weeze. Financieel wordt dit ondersteund door Euregio Rijn-Waal en Interreg Duitsland/Nederland.

Zonnepanelen en een hybride warmtepomp zorgen voor de nodige duurzaamheid van het gemeenschapshuus.

Bestuur 1990: van links naar rechts Willem Harmsen, Lies Boers-Jansen, Eef Span en voorzitter Gerrit Gepkens
Bestuur 2016: van links naar rechts Fons Steentjes, mevr. Toussain uit 's-Heerenberg, Didy Kars, Henk ter Voert, José Hendricksen en Annie Gerritsen
Bestuur KBO 2022.jpg