Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gasthuis Sint-Gertrudis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1881 werd naar de plannen van architect Tepe het nieuwe gasthuis gebouwd in 's-Heerenberg (huidige adres Marktstraat 10). Het was de opvolger van het oude gasthuis aan de Kellenstraat. Het heeft 80 jaar dienst gedaan als gesticht van ouden van dagen, zieken en wezen. Er was zaalverpleging. De mannenzaal zat links en de vrouwenzaal rechts. Er tussenin was de kamer van de nachtzuster. Mannen en vrouwen mochten niet op dezelfde bank zitten. Echtparen konden niet opgenomen worden. Alleen het echtpaar Seggelink is dat gelukt, dankzij de pastoor. Zij waren beiden zeer oud, gebrekkig en blind. Ze mochten dus niet meer met elkaar omgaan!

's-Heerenbergers die er geboren waren en hun hele leven hier woonden en mensen die tien jaar achtereen hier woonden, hadden recht op gratis verzorging. Toen in 1913 de Invaliditeitswet in werking trad, kregen mensen van 70 jaar en ouder recht op een uitkering van 3 gulden per week. Men moest dit geld afstaan aan het bestuur. Sommigen wilden dat niet en zijn zover gegaan dat zij het gesticht moesten verlaten.

Het gebouw van Tepe is in 1961 vervangen door het huidige gebouw, dat in de periode 19841987 verder is uitgebreid. In het oude gebouw hingen zes tegeltableaus, waarvan alle zes de sloop hebben overleefd. Zij hangen nu verspreid in het nieuwe gebouw.

Over het Gasthuis Sint-Gertrudis is in het jaar 2000 een boek verschenen.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen

  • Archief Benny Schuurman
  • Tekst Stadswandeling (op papier)