Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bijnaam: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
Een '''bijnaam''' is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak. Als een bijnaam iets zegt over een opvallend (uiterlijk) kenmerk van een persoon, vaak negatief, dan is het een '''scheldnaam'''. Voorbeelden van scheldnamen zijn 'de Rooie', 'de Lange' of 'de Dove'. Al moet ook gezegd worden dat deze soms gebruikt werden om duidelijk te maken wie men nu precies bedoelde. Zoons krijgen soms ook de naam van hun vader mee als bijnaam bijvoorbeeld 'Otto' voor Maurice Hageman en 'Bennie' voor Marcel Heitkamp.[[Voetbal|Voetballers]] vinden het vaak een hele eer als ze hun grote voorbeeld als bijnaam krijgen.
+
Een '''bijnaam''' is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak. Vooral vroeger en dan spreken we over meer dan 100 jaar geleden, was iemand meer bekend door zijn bijnaam dan door zijn echte naam.
 +
Als een bijnaam iets zegt over een opvallend (uiterlijk) kenmerk van een persoon, vaak negatief, dan is het een '''scheldnaam'''. Voorbeelden van scheldnamen zijn 'de Rooie', 'de Lange' of 'de Dove'. Al moet ook gezegd worden dat deze soms gebruikt werden om duidelijk te maken wie men nu precies bedoelde. Zoons krijgen soms ook de naam van hun vader mee als bijnaam bijvoorbeeld 'Otto' voor Maurice Hageman en 'Bennie' voor Marcel Heitkamp.[[Voetbal|Voetballers]] vinden het vaak een hele eer als ze hun grote voorbeeld als bijnaam krijgen.
  
 
Op 'Lèèf', de tweede cd van de [[Barghse Jonges]], staat het nummer 'Wie kent ze nog' waarin veel bijnamen worden genoemd.  
 
Op 'Lèèf', de tweede cd van de [[Barghse Jonges]], staat het nummer 'Wie kent ze nog' waarin veel bijnamen worden genoemd.  

Versie van 24 okt 2007 om 14:27

Een bijnaam is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak. Vooral vroeger en dan spreken we over meer dan 100 jaar geleden, was iemand meer bekend door zijn bijnaam dan door zijn echte naam. Als een bijnaam iets zegt over een opvallend (uiterlijk) kenmerk van een persoon, vaak negatief, dan is het een scheldnaam. Voorbeelden van scheldnamen zijn 'de Rooie', 'de Lange' of 'de Dove'. Al moet ook gezegd worden dat deze soms gebruikt werden om duidelijk te maken wie men nu precies bedoelde. Zoons krijgen soms ook de naam van hun vader mee als bijnaam bijvoorbeeld 'Otto' voor Maurice Hageman en 'Bennie' voor Marcel Heitkamp.Voetballers vinden het vaak een hele eer als ze hun grote voorbeeld als bijnaam krijgen.

Op 'Lèèf', de tweede cd van de Barghse Jonges, staat het nummer 'Wie kent ze nog' waarin veel bijnamen worden genoemd.

Hier volgen de tot dusver verzamelde Berghse bijnamen, alfabetisch gerangschikt op achternaam:

Bijnamen A tm D

Bijnamen E tm J

Bijnamen K tm O

Bijnamen P tm T

Bijnamen U tm Z

Externe link

Sjabloon:Onderwerp