Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sportvriend

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een biljartteam van De Sportvriend met v.l.n.r.: Manolito Nieling, Jun Speet, Cor de Goey, Bennie Gunsing, Jan Willem Mulder, Hein te Winkel en Stefan Bosch.
Twee biljartteams kampioen in 1962
Bron: Henk Boomkamp

De Sportvriend was de naam van een café aan de Oude Doetinchemseweg 5 in 's-Heerenberg. De naam was tevens de verervende bijnaam van de eerste eigenaar Harrie Bosch senior.

Op 11 maart 1933 kregen Harrie Bosch en echtgenote Josephina Hakfoort een bouwvergunning voor De Sportvriend. Het café was dicht bij het (toen!) nieuwe voetbalveld van RKBVV 's-Heerenberg, de vereniging die op 18 april 1945 een andere naam kreeg: MvR. Het café was tevens het clublokaal waar de spelers zich konden omkleden.

Zwarte Bosch was trainer van het eerste van MvR toen het kampioen werd. Bij het café was ook het clubhuis van de duivenvereniging de Blauwe Doffer en uiteraard kon er gebiljart worden. Er kwamen niet alleen sportvrienden; er waren ook regelmatig vogeltentoonstellingen van vogelvereniging Intropika in een zaaltje naast het eigenlijke café.

De zoon van Harrie Bosch, Jan Bosch, wilde café De Sportvriend, nadat hij het café van zijn ouders had overgenomen, omdopen naar café de Zwarte Jan. Dit werd niet toegestaan omdat al een dergelijke naam voor een café in Groenlo bestond. De naam Z(w)atte Jan, gebruikte Jan vervolgens wel in de carnavalstijd.

Op een woensdagavond in 1956 vond onder grote belangstelling de plaatselijke biljartwedstrijd plaats in café de Sportvriend tussen Harry I en De Vink I voor de A-klasse Bergh en Omstreken. Voor Harry I werd de keu gehanteerd door 't Knoop, G. Gunsing, E. Bosch en J. Bosch.

Café de Sportvriend heeft nog tot in de 90er jaren bestaan. Daarna was het korte tijd in andere handen, voordat het in 1998 door Cafetaria Litjes werd overgenomen. Het pand werd toen verbouwd tot cafetaria en in de aanbouw (zaaltje) aan de kant van het Kruisstuk werd in 1999 café 't Olde Veld geopend.

Bron

  • Krantenknipsel zonder datum inzake biljartwedstrijd