Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bijnaam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bijnaam is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak. Bijnamen komen tegenwoordig veel minder voor dan vroeger, toen nog weinig mensen een telefoon hadden of in een telefoonboek geregistreerd stonden. Vroegere bijnamen ontstonden vaak door:

het werk of beroep van de man of vrouw, het straatleven, fysieke eigenaardigheden, kwaal, gebrek of afwijking, uitspraken, gedrag en/of kleding.

Vooral als er meerdere mensen bekend waren onder dezelfde voor- en achternaam was het gebruikelijk onderscheid te maken door het gebruik van een bijnaam. Gevolg hiervan was dat sommige mensen meer bekend waren onder hun bijnaam dan onder hun werkelijke naam.

Een bijnaam kan voor de drager zowel een positieve als een negatieve klank hebben. Als het negatief is, wordt dit een spotnaam of scheldnaam genoemd en wordt dan al snel een scheldwoord. Voorbeelden van scheldnamen zijn 'de Rooie', 'de Lange' of 'de Dove'. Als het positief is, wordt het een koosnaam. Voorbeelden van koosnamen zijn 'Boebie' en 'Bruurke'. Zoons krijgen soms ook de naam van hun vader mee als bijnaam bijvoorbeeld 'Otto' voor Maurice Hageman en 'Bennie' voor Marcel Heitkamp. Voetballers vinden het vaak een hele eer als ze hun grote voorbeeld als bijnaam krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij 'Welske' Jansen en 'Zico' Medze.

Op 'Lèèf', de tweede cd van de Barghse Jonges, staat het nummer 'Wie kent ze nog' waarin veel bijnamen worden genoemd. Wie kent ze nog is niet alleen van toepassing op de bijnamen maar juist ook op de echte naam van de persoon. Vaak weet men de echte naam niet meer en is de persoon uitsluitend bekend onder zijn of haar bijnaam.

De categorie Bijnaam geeft een lijst van ofwel de bijnaam ofwel de echte naam van de betreffende persoon.
Hieronder volgen de tot dusver verzamelde Berghse bijnamen, alfabetisch gerangschikt op achternaam:

Bijnamen A tm D

Bijnamen E tm J

Bijnamen K tm O

Bijnamen P tm T

Bijnamen U tm Z

Geen personen