Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerechten: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
*[[Balkenbri-j]]
+
{{Beg}}
 +
Op het einde van de 19e eeuw worden op het platteland vaak bepaalde '''gerechten''' op vaste dagen gegeten:
 +
 
 +
zondag: aardappelen met saus en spek
 +
 
 +
maandag: zuurkool
 +
 
 +
dinsdag: snijbonen
 +
 
 +
woensdag: bruine bonen met wortels en appels
 +
 
 +
donderdag: doorgestampte Gelderse pot
 +
 
 +
vrijdag: pekelvlees en worst; in roomse gezinnen vis
 +
 
 +
zaterdag: erwten- of bonensoep
 +
 
 +
==Berghse gerechten==
 +
*[[Balkenbrij]]
 
*Heite bliksem
 
*Heite bliksem
Stampot zoete appels.
+
Stamppot zoete appels.
 
*Hipsepoot
 
*Hipsepoot
 
*[[Hutspötje]]
 
*[[Hutspötje]]
Regel 10: Regel 28:
 
*[[Smalt]]
 
*[[Smalt]]
 
*[[Zwaardemaag]]
 
*[[Zwaardemaag]]
 +
 +
 +
==Bronnen==
 +
oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160

Versie van 27 nov 2007 om 21:24

Sjabloon:Beg Op het einde van de 19e eeuw worden op het platteland vaak bepaalde gerechten op vaste dagen gegeten:

zondag: aardappelen met saus en spek

maandag: zuurkool

dinsdag: snijbonen

woensdag: bruine bonen met wortels en appels

donderdag: doorgestampte Gelderse pot

vrijdag: pekelvlees en worst; in roomse gezinnen vis

zaterdag: erwten- of bonensoep

Berghse gerechten

Stamppot zoete appels.

Stampot boerenkool met azijn. Na afloop van de prinsverkiezing wordt bij carnavalsvereniging d' Olde Waskupen moes met èèk gegeten. Hierbij wordt ook nog een worst met mosterd geserveerd.

  • Riefpannekoek

Aardappel pannekoek.


Bronnen

oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160