Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pastorie (Hofstraat 4): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
De '''r.-k. pastorie''' aan de [[Hofstraat]] 4 in [['s-Heerenberg]] is in [[1962]] gebouwd. Voordien was het [[Groenenhuis]] de pastorie van waar uit in de tweede wereldoorlog de drie geestelijken Galama, van Rooijen en Hegge uit hun huis zijn gehaald, maar dat is in [[1964]] afgebroken. Het stond tussen het nieuwe pastoriegebouw en [[Muldershuis ('s-Heerenberg)|het Muldershuis]].
+
De '''r.-k. pastorie''' aan de [[Hofstraat]] 4 in [['s-Heerenberg]] is in [[1962]] gebouwd. Voordien was het [[Groenenhuis]] de pastorie van waar in de tweede wereldoorlog de drie geestelijken Galama, van Rooijen en Hegge uit hun huis zijn gehaald, maar dat is in [[1964]] afgebroken. Het stond tussen het nieuwe pastoriegebouw en [[Muldershuis ('s-Heerenberg)|het Muldershuis]].
  
 
[[Dijk, Thomas Wilhelmus van|Pastoor Van Dijk]] was de eerste die in de nieuwe pastorie woonde.
 
[[Dijk, Thomas Wilhelmus van|Pastoor Van Dijk]] was de eerste die in de nieuwe pastorie woonde.

Versie van 6 nov 2022 om 10:20

De r.-k. pastorie aan de Hofstraat 4 in 's-Heerenberg is in 1962 gebouwd. Voordien was het Groenenhuis de pastorie van waar in de tweede wereldoorlog de drie geestelijken Galama, van Rooijen en Hegge uit hun huis zijn gehaald, maar dat is in 1964 afgebroken. Het stond tussen het nieuwe pastoriegebouw en het Muldershuis.

Pastoor Van Dijk was de eerste die in de nieuwe pastorie woonde.

Pastorie Hoftstraat 4.jpg
1962. Links de oude pastorie
Pastoor Galama, kapelaan Hegge en van Rooijen in de serre van de pastorie


STOLPERSTEINEN

OP 2 November 2022 zijn in de Hofstraat te 's-Heerenberg drie STOLPERSTEINEN geplaatst. Voor pastoor Galama, kapelaan van Rooijen en Hegge die in het verzet kwamen tegen de bezetters en waarvan alleen kapelaan Hegge het overleefde. Stolpersteine zijn zijn gedenksteentjes met een bovenlaag van messing ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het naziregime in de tweede wereldoorlog. De 76 jarige Duits kunstenaar van deze steentjes, Günter Demnig heeft ze persoonlijk geplaats. Leerlingen van groep zeven van de pastoor Galamaschool en genodigden waren erbij aanwezig evenals de initiatiefnemer Wouter ten Have.


Stolpersteine Hofstraat 02-11-2022
Pastoor M.Oortman, Günter Demnig (Duitse kunstenaar en legger van de Stolpersteinen) en E. ten Pas
Wouter ten Have (initiatiefnemer) en pastoor Marc Oortman

Stolpersteinen in 's-Heerenberg

Bron

Benny Schuurman foto's en tekst stolpersteine.