Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kuipers, Jacob Folkerts: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (aanvulling, redactie)
Regel 1: Regel 1:
'''Pater Kuipers''' was werkzaam in de [[St. Martinus Beek|Sint-Martinusparochie]] van Beek van [[1978]] tot [[1982]]. Hij verving in deze jaren [[Ottink, Cornelis Johannes Maria|pastoor Ottink]].
+
'''Jacob Folkerts (Jaap) Kuipers''' was [[:Categorie:Missionarissen van Mill Hill|missionaris van Mill Hill]]. Hij werd op 28 november [[1912]] geboren in Blauwhuis in de toenmalige Friese gemeente Wymbritseradeel als zoon van Folkert Kuipers en Marijke Rijpkema. In Wymbritseradeel werden ook de [[gemeente Bergh|Berghse]] [[oorlogsslachtoffers]] [[Ettema, Dominicus Hylarius|Ettema]] en [[Galama, Johannes IJsbrands|Galama]] geboren.
  
Hij heeft in Beek de parochieraad opgericht en was zeer begaan met de kinderen op de beide scholen. Door en namens de parochieraad bood de heer Raben hem bij zijn afscheid namens de parochie een enveloppe met inhoud aan.
+
Kuipers ontving zijn priesterwijding op 9 juli [[1939]] in het moederhuis van de congregatie in Mill Hill bij Londen. Ze werd hem toegediend door Mgr. P. Rogan, [[Apostolisch vicariaat|apostolisch vicaris]] van Buea in toenmalig Brits Kameroen. Naar het gebruik van zijn Engelse congregatie, werd hij aangesproken met ''father'' Kuipers. Op 16 juli droeg hij zijn eerste Heilige Mis op in zijn geboorteplaats Blauwhuis.
  
Dit kon hij goed gebruiken om weer eens even terug te kunnen keren naar zijn missie in Kashmir, alwaar hij namens de orde van Mill Hill jarenlang werkzaam was geweest.
+
Na zijn wijding was father Kuipers leraar in de missiehuizen in Tilburg en Haelen, waar de Nederlandse missionarissen van Mill Hill hun eerste opleiding kregen. Vanaf [[1946]] was hij prefect aan het grootseminarie in Roosendaal.
  
Zijn opvolger in Beek was [[Ewijk, Th.M. van|pastoor Van Ewijk]].
+
Op 7 oktober [[1947]] werd in Bolsward father Nicolaas Hettinga tot bisschop gewijd. Hij werd daarmee de eerste bisschop van het bisdom Rawalpindi in Pakistan, dat toen gevormd werd uit de [[Apostolisch vicariaat|apostolische prefectuur]] Kashmir en Kafiristan. Father Kuipers heeft als ceremoniarius (hoofdacoliet) deelgenomen aan deze plechtigheid. Ter gelegenheid daarvan schreef hij in het Overijsselsch Dagblad van 6 oktober een artikel, waarin hij opriep tot steun aan Mgr. Hettinga en tevens wees op het relatief grote aantal katholieke Friezen dat priester werd. Op een aandeel van slechts zeven procent van de Friese bevolking, zijn het er inderdaad veel. In de [[:Categorie:Friezen in Bergh]] is meer dan de helft priester, waaronder de pastoors [[Galama, Johannes IJsbrands|Galama]] en [[Vreeze, Rinke de|De Vreeze]].  
  
[[Categorie:Kapelaans Beek]] [[Categorie: Missionarissen van Mill Hill]]
+
In [[1952]] werd father Kuipers zelf uitgezonden naar het bisdom Rawalpindi in Pakistan. Zijn confrater [[Verheij, Gerhardus Antonius|Gerrit Verheij]] uit [[Zeddam]] was daar al in [[1949]] aangekomen. Father Kuipers is er twaalf jaar missionaris geweest. In [[1964]], het jaar waarin hij zijn 25-jarig priesterjubileum vierde, kwam hij terug naar Nederland en ging werken op het procuraat in Oosterbeek, het bureau dat de stoffelijke zaken van zijn congregatie beheerde.
 +
 
 +
Al gauw bleek dat hij liever lesgaf. Zo werd hij decaan en godsdienstleraar op de r.-k. scholengemeenschap in [[Didam]]. Daarnaast gaf hij godsdienstles op de basisscholen [[Sint Martinusschool (Beek)|in Beek]] en [[Sint Martinusschool (Loerbeek)|in Loerbeek]]. Hij was zeer begaan met de kinderen op deze beide scholen.
 +
 
 +
Daarnaast werd hij vanaf [[1978]] de vaste assistent en vervanger van [[Ottink, Cornelis Johannes Maria|pastoor Ottink]] van de [[St. Martinus Beek|Sint Martinusparochie]]. Hij heeft hier de parochieraad opgericht.
 +
 
 +
Bij zijn afscheid in [[1982]] bood de heer Raben hem namens de parochieraad en de hele parochie een enveloppe met inhoud aan. Die kon hij goed gebruiken om eens terug te kunnen keren naar zijn oude missie in Pakistan.
 +
 
 +
Father Kuipers overleed in het ziekenhuis in [[Zevenaar]] op donderdag 21 januari [[1988]], een jaar voor zijn 50-jarig priesterjubileum. Hij was 75 jaar oud. Diezelfde avond en de zondag daarop werd er een herdenkingsdienst voor hem gehouden in de Sint Martinuskerk in Beek.
 +
 
 +
Op 25 januari werd father Kuipers begraven op de begraafplaats van Huize Vrijland, het missiehuis van de congregatie van Mill Hill in Oosterbeek.
 +
[[Bestand: Kuipers 19880123 GP.jpg|thumb|center|600px|<center>'''Uit de ''Geldersche Post'' van 23 janauri 1988</center>]]
 +
<br clear=all/>
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://www.allefriezen.nl Alle Friezen]
 +
*Op [http://www.delpher.nl Delpher]
 +
**''De Maasbode'' van 10 juli 1939 en 10 juli 1951
 +
**''Overijsselsch Dagblad'' van 6 oktober 1947 en 10 februari 1952
 +
*''Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden'', Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006)
 +
*Bidprentje
 +
 
 +
[[Categorie:Kapelaans Beek]] [[Categorie: Missionarissen van Mill Hill]] [[Categorie: Missionarissen]] [[Categorie:Friezen in Bergh]]

Versie van 18 jun 2024 om 06:48

Jacob Folkerts (Jaap) Kuipers was missionaris van Mill Hill. Hij werd op 28 november 1912 geboren in Blauwhuis in de toenmalige Friese gemeente Wymbritseradeel als zoon van Folkert Kuipers en Marijke Rijpkema. In Wymbritseradeel werden ook de Berghse oorlogsslachtoffers Ettema en Galama geboren.

Kuipers ontving zijn priesterwijding op 9 juli 1939 in het moederhuis van de congregatie in Mill Hill bij Londen. Ze werd hem toegediend door Mgr. P. Rogan, apostolisch vicaris van Buea in toenmalig Brits Kameroen. Naar het gebruik van zijn Engelse congregatie, werd hij aangesproken met father Kuipers. Op 16 juli droeg hij zijn eerste Heilige Mis op in zijn geboorteplaats Blauwhuis.

Na zijn wijding was father Kuipers leraar in de missiehuizen in Tilburg en Haelen, waar de Nederlandse missionarissen van Mill Hill hun eerste opleiding kregen. Vanaf 1946 was hij prefect aan het grootseminarie in Roosendaal.

Op 7 oktober 1947 werd in Bolsward father Nicolaas Hettinga tot bisschop gewijd. Hij werd daarmee de eerste bisschop van het bisdom Rawalpindi in Pakistan, dat toen gevormd werd uit de apostolische prefectuur Kashmir en Kafiristan. Father Kuipers heeft als ceremoniarius (hoofdacoliet) deelgenomen aan deze plechtigheid. Ter gelegenheid daarvan schreef hij in het Overijsselsch Dagblad van 6 oktober een artikel, waarin hij opriep tot steun aan Mgr. Hettinga en tevens wees op het relatief grote aantal katholieke Friezen dat priester werd. Op een aandeel van slechts zeven procent van de Friese bevolking, zijn het er inderdaad veel. In de Categorie:Friezen in Bergh is meer dan de helft priester, waaronder de pastoors Galama en De Vreeze.

In 1952 werd father Kuipers zelf uitgezonden naar het bisdom Rawalpindi in Pakistan. Zijn confrater Gerrit Verheij uit Zeddam was daar al in 1949 aangekomen. Father Kuipers is er twaalf jaar missionaris geweest. In 1964, het jaar waarin hij zijn 25-jarig priesterjubileum vierde, kwam hij terug naar Nederland en ging werken op het procuraat in Oosterbeek, het bureau dat de stoffelijke zaken van zijn congregatie beheerde.

Al gauw bleek dat hij liever lesgaf. Zo werd hij decaan en godsdienstleraar op de r.-k. scholengemeenschap in Didam. Daarnaast gaf hij godsdienstles op de basisscholen in Beek en in Loerbeek. Hij was zeer begaan met de kinderen op deze beide scholen.

Daarnaast werd hij vanaf 1978 de vaste assistent en vervanger van pastoor Ottink van de Sint Martinusparochie. Hij heeft hier de parochieraad opgericht.

Bij zijn afscheid in 1982 bood de heer Raben hem namens de parochieraad en de hele parochie een enveloppe met inhoud aan. Die kon hij goed gebruiken om eens terug te kunnen keren naar zijn oude missie in Pakistan.

Father Kuipers overleed in het ziekenhuis in Zevenaar op donderdag 21 januari 1988, een jaar voor zijn 50-jarig priesterjubileum. Hij was 75 jaar oud. Diezelfde avond en de zondag daarop werd er een herdenkingsdienst voor hem gehouden in de Sint Martinuskerk in Beek.

Op 25 januari werd father Kuipers begraven op de begraafplaats van Huize Vrijland, het missiehuis van de congregatie van Mill Hill in Oosterbeek.

Uit de Geldersche Post van 23 janauri 1988


Bronnen

  • Alle Friezen
  • Op Delpher
    • De Maasbode van 10 juli 1939 en 10 juli 1951
    • Overijsselsch Dagblad van 6 oktober 1947 en 10 februari 1952
  • Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden, Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006)
  • Bidprentje