Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Gerechten: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | *[[ | + | {{Beg}} |
+ | Op het einde van de 19e eeuw worden op het platteland vaak bepaalde '''gerechten''' op vaste dagen gegeten: | ||
+ | |||
+ | zondag: aardappelen met saus en spek | ||
+ | |||
+ | maandag: zuurkool | ||
+ | |||
+ | dinsdag: snijbonen | ||
+ | |||
+ | woensdag: bruine bonen met wortels en appels | ||
+ | |||
+ | donderdag: doorgestampte Gelderse pot | ||
+ | |||
+ | vrijdag: pekelvlees en worst; in roomse gezinnen vis | ||
+ | |||
+ | zaterdag: erwten- of bonensoep | ||
+ | |||
+ | ==Berghse gerechten== | ||
+ | *[[Balkenbrij]] | ||
*Heite bliksem | *Heite bliksem | ||
− | + | Stamppot zoete appels. | |
*Hipsepoot | *Hipsepoot | ||
*[[Hutspötje]] | *[[Hutspötje]] | ||
Regel 10: | Regel 28: | ||
*[[Smalt]] | *[[Smalt]] | ||
*[[Zwaardemaag]] | *[[Zwaardemaag]] | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ==Bronnen== | ||
+ | oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160 |
Versie van 27 nov 2007 om 21:24
Sjabloon:Beg Op het einde van de 19e eeuw worden op het platteland vaak bepaalde gerechten op vaste dagen gegeten:
zondag: aardappelen met saus en spek
maandag: zuurkool
dinsdag: snijbonen
woensdag: bruine bonen met wortels en appels
donderdag: doorgestampte Gelderse pot
vrijdag: pekelvlees en worst; in roomse gezinnen vis
zaterdag: erwten- of bonensoep
Berghse gerechten
- Balkenbrij
- Heite bliksem
Stamppot zoete appels.
- Hipsepoot
- Hutspötje
- Moes met èèk
Stampot boerenkool met azijn. Na afloop van de prinsverkiezing wordt bij carnavalsvereniging d' Olde Waskupen moes met èèk gegeten. Hierbij wordt ook nog een worst met mosterd geserveerd.
- Riefpannekoek
Aardappel pannekoek.
Bronnen
oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160