Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Gerechten: verschil tussen versies
(→Berghse gerechten) |
(→Berghse gerechten) |
||
Regel 26: | Regel 26: | ||
*[[Smalt]] | *[[Smalt]] | ||
*[[Zwaardemaag]] | *[[Zwaardemaag]] | ||
+ | *Smaltappel | ||
==Bronnen== | ==Bronnen== | ||
oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160 | oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160 |
Versie van 27 nov 2007 om 22:34
Sjabloon:Beg Op het einde van de 19e eeuw worden op het platteland vaak bepaalde gerechten op vaste dagen gegeten:
zondag: aardappelen met saus en spek
maandag: zuurkool
dinsdag: snijbonen
woensdag: bruine bonen met wortels en appels
donderdag: doorgestampte Gelderse pot
vrijdag: pekelvlees en worst; in roomse gezinnen vis
zaterdag: erwten- of bonensoep
Berghse gerechten
- Balkenbrij
- Heite bliksem
Stamppot zoete appels.
- Hipsepoot
- Hutspötje
- Moes met èèk
- Riefpannekoek (Recept Aardappel pannekoek in dialect)
- Smalt
- Zwaardemaag
- Smaltappel
Bronnen
oa: Cost en cleer in het Gasthuis (in: Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg - Historische notities opgespoord en opgetekend door leden van de Heemkundekring Bergh) blz 160