Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Moerkes, Wilhelmus Hermanus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(gegevens BR toegevoegd)
(gegevens BR Zevenaar toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
'''Wilhelmus Hermanus Moerkes''' werd geboren te [['s-Heerenberg]] op 12 april [[1916]] als zoon van Wilhelmus Theodorus Moerkes (geboren op 13 april [[1875]] in [[Zevenaar]]) en Hendrika Johanna Koenders (geboren op 21 juni [[1888]] in Elst). Op 7 maart [[1916]] kwamen zijn ouders met twee kinderen van [[Emmerik]] naar 's-Heerenberg, waar een maand later Wilhelmus Hermanus werd geboren. Het gezin ging twee jaar later, op 27 december [[1918]], naar Zevenaar.
+
'''Wilhelmus Hermanus Moerkes''' werd geboren te [['s-Heerenberg]] op 12 april [[1916]] als zoon van Wilhelmus Theodorus Moerkes (geboren op 13 april [[1875]] in [[Zevenaar]]) en Hendrika Johanna Koenders (geboren op 21 juni [[1888]] in Elst).
  
Op een nog onbekende datum heeft Moerkes dienst genomen bij de artillerie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en is naar Nederlands-Indië vertrokken. Bij de Japanse inval in Nederlands-Indië, begin [[1942]], raakte hij in krijgsgevangenschap. Hij werd overgebracht naar Thailand voor dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, waar hij op 18 maart [[1943]] in Takanon aan zijn ontberingen is bezweken.
+
Op 7 maart [[1916]] kwamen zijn ouders met twee kinderen van [[Emmerik]] naar 's-Heerenberg, waar een maand later Wilhelmus Hermanus werd geboren. Het gezin ging twee jaar later, op 27 december [[1918]], naar de gemeente Zevenaar (naar het deel waar de huisnummers begonnen met C).
 +
 
 +
Op 11 september [[1934]] vertrok hij als fabrieksarbeider naar [[Didam]];  de rest van familie bleef in de gemeente Zevenaar. Op 5 juli [[1937]] kwam hij als typograaf vanuit Wageningen terug naar Zevenaar.
 +
 
 +
Op een nog onbekende datum heeft Moerkes dienst genomen bij de artillerie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Na zijn opleidingstijd is hij op 1 december 1937 met het stoomschip ''Indrapoera'' naar Nederlands-Indië vertrokken. Over zijn nadere bestemming is niets bekend, maar vijf dagen na zijn vertrek, op 6 december 1937, werd hij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Zevenaar.
 +
 
 +
Bij de Japanse inval in Nederlands-Indië, begin [[1942]], raakte hij in krijgsgevangenschap. Hij werd overgebracht naar Thailand voor dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, waar hij op 18 maart [[1943]] in Takanon aan zijn ontberingen is bezweken.
 
 
Hij ligt nu begraven op het ''Kanchanaburi War Cemetery'' in Thailand, vak 7, rij G, graf 52. Daar liggen eveneens begraven de Berghse KNIL-militairen [[Berg, Carolus Johannes van den|C.J. van den Berg]], [[Bergen, Jacobus Bernardus van|J.B van Bergen]], [[Derksen, Wilhelmus Antonius|W.A. Derksen]] en [[Wennekes, Carel Antoon|C.A. Wennekes]].
+
Moerkes ligt nu begraven op het ''Kanchanaburi War Cemetery'' in Thailand, vak 7, rij G, graf 52. Daar liggen eveneens begraven de Berghse KNIL-militairen [[Berg, Carolus Johannes van den|C.J. van den Berg]], [[Bergen, Jacobus Bernardus van|J.B van Bergen]], [[Derksen, Wilhelmus Antonius|W.A. Derksen]] en [[Wennekes, Carel Antoon|C.A. Wennekes]].
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/index.php/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
 
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/index.php/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
 +
*Bevolkingsregister Zevenaar
  
 
{{Onderwerp|Personen|Tweede Wereldoorlog|Militairen|Indiëgangers|KNIL-militairen|Oorlogsslachtoffers}}
 
{{Onderwerp|Personen|Tweede Wereldoorlog|Militairen|Indiëgangers|KNIL-militairen|Oorlogsslachtoffers}}

Versie van 2 dec 2009 om 15:50

Wilhelmus Hermanus Moerkes werd geboren te 's-Heerenberg op 12 april 1916 als zoon van Wilhelmus Theodorus Moerkes (geboren op 13 april 1875 in Zevenaar) en Hendrika Johanna Koenders (geboren op 21 juni 1888 in Elst).

Op 7 maart 1916 kwamen zijn ouders met twee kinderen van Emmerik naar 's-Heerenberg, waar een maand later Wilhelmus Hermanus werd geboren. Het gezin ging twee jaar later, op 27 december 1918, naar de gemeente Zevenaar (naar het deel waar de huisnummers begonnen met C).

Op 11 september 1934 vertrok hij als fabrieksarbeider naar Didam; de rest van familie bleef in de gemeente Zevenaar. Op 5 juli 1937 kwam hij als typograaf vanuit Wageningen terug naar Zevenaar.

Op een nog onbekende datum heeft Moerkes dienst genomen bij de artillerie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Na zijn opleidingstijd is hij op 1 december 1937 met het stoomschip Indrapoera naar Nederlands-Indië vertrokken. Over zijn nadere bestemming is niets bekend, maar vijf dagen na zijn vertrek, op 6 december 1937, werd hij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Zevenaar.

Bij de Japanse inval in Nederlands-Indië, begin 1942, raakte hij in krijgsgevangenschap. Hij werd overgebracht naar Thailand voor dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, waar hij op 18 maart 1943 in Takanon aan zijn ontberingen is bezweken.

Moerkes ligt nu begraven op het Kanchanaburi War Cemetery in Thailand, vak 7, rij G, graf 52. Daar liggen eveneens begraven de Berghse KNIL-militairen C.J. van den Berg, J.B van Bergen, W.A. Derksen en C.A. Wennekes.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp