Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Kaaij, Edward Jan Adriaan van der: verschil tussen versies
k (Kaaij zonder r) |
k (Kraaij, Edward Jan Adriaan van der hernoemd naar Kaaij, Edward Jan Adriaan van der: Kaaij zonder r) |
(geen verschil)
|
Versie van 4 feb 2018 om 11:38
Edward Jan Adriaan van der Kaaij was van 1990 tot 1992 predikant in 's-Heerenberg en Zeddam. Hij was de opvolger van dominee Lans.
Van der Kaaij werd op 16 september 1952 geboren in Utrecht als zoon van Willem Cornelis van der Kaaij en Elisabeth Luinstra. Op 29 december 1981 trouwde hij in Vleuten-De Meern met Ariëtta Ilmer, geboren in Rotterdam op 18 december 1960.
Van der Kaaij studeerde in zijn vrije tijd theologie, waarna hij in maart 1990 werd beroepen in de gecombineerde predikantsplaats 's-Heerenberg-Zeddam. Hij ging met zijn vrouw en twee jonge kinderen wonen op de pastorie in Zeddam. In de kerkenraadsvergaderingen van de beide gemeenten stelde hij al meteen een aantal veranderingen voor. Daarbij vond hij dat die maar meteen moesten worden doorgevoerd. De kerkenraadsvergaderingen lieten zich door het enthousiasme van de jonge predikant meeslepen en gingen akkoord. Een van de vernieuwingen was de kinder-nevendienst, die met succes van start ging.
Helaas bleek al gauw dat de denkbeelden van de jonge predikant niet strookten met die van de kerkenraad en de gemeenteleden. Het kwam tot een conflict, waarna Van der Kaaij zich beperkte tot ziekenbezoek en trouw- en rouwdiensten. De zondagdiensten werden waargenomen door predikanten van buiten. Deze situatie bleef bestaan tot Van der Kaaij in het najaar van 1992 vertrok naar zijn nieuwe standplaats Nijkerk. In de loop van 1993 werd hij opgevolgd door dominee Stegeman.
In 2014, toen hij nog steeds in Nijkerk stond, verscheen van hem het boek De ongemakkelijke waarheid van het christendom, de echte Jezus onthuld. Hierin legt hij zijn visie uit dat het Bijbelse verhaal over Jezus voorkomt uit een mythe uit het oude Egypte. Volgens hem zijn niet alle verhalen in de Bijbel echt gebeurd, maar ze zijn wel waar. Het boek leidde tot enige ophef in Protestantse Kerk.
Bronnen
- Hervormde Kerken Zeddam 400 jaar, blz. 58
- Dagblad Trouw van 3 februari 2015