Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Koenders, Antonius Stephanus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (Bronnen: cat)
Regel 24: Regel 24:
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Chastise Operatie Chastise]
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Chastise Operatie Chastise]
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 93
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 93
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
+
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
  
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]] [[Categorie:Verdronken Berghenaren]]
+
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]] [[Categorie:Verdronken Berghenaren]] [[Categorie:Ereveld Loenen]]

Versie van 19 dec 2020 om 11:16

Koenders' graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting

Antoon Koenders werd op 26 december 1923 geboren op de Koendersmolen in Braamt als zoon van Albertus Hendrikus Koenders en Johanna Antonia Jansen. Hij was een broer van Jan en Geert Koenders.

In de Tweede Wereldoorlog bevond Antoon zich, waarschijnlijk als dwangarbeider, in Neheim-Hüsten, een stad in het Sauerland in Duitsland. Het is niet bekend wat voor werk hij deed, maar de kans is groot dat dit in de Duitse oorlogsindustrie was. Dit was dan in strijd met het internationale volkenrecht.

In buurt van Neheim-Hüsten was een stuwdam, de Möhnetalsperre, die op 17 mei 1943 door Britse bommenwerpers werd verwoest. Antoon en meer dan duizend anderen zijn in de ontstane vloedgolf verdronken.

De bommenwerpers waren Lancasters van het 617 squadron van de Royal Air Force. Dit squadron was in maart 1943 speciaal gevormd om stuwdammen in het stroomgebied van de Weser en de Ruhr te bombarderen. Het was daartoe uitgerust met Lancasters die voorzien waren van speciale richtapparatuur, en aangepast om extra zware bommen te vervoeren. Het squadron werd bekend onder de bijnaam Dam Busters. De eerste grote missie was operatie Chastise op 17 mei 1943, waarvan Antoon het slachtoffer werd.

Antoons naam staat vermeld op de oorlogsmonumenten te 's-Heerenberg en Zeddam. Hij ligt begraven het Ereveld Loenen, vak B, nummer 43.

Zijn overlijden is na de oorlog twee keer ingeschreven. De eerste keer was op 6 juni 1946 in de gemeente Wijhe, waar een Sterbeurkunde uit de Duitse gemeente Neheim-Hüsten was ontvangen. Deze Sterbeurkunde was opgemaakt op 5 juli 1945. Het is niet duidelijk waarom de inschrijving in Wijhe bijna een jaar op zich heeft laten wachten. De tweede keer was op 1 december 1950 in de gemeente Doetinchem. Dit gebeurde op grond van een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 31 augustus 1950. De dubbele inschrijving illustreert hoe moeilijk het na de oorlog was om de gegevens van alle vermisten en omgekomenen op de juiste plaats te melden. Blijkbaar was er onduidelijkheid over Antoons woonplaats.

Antoon Koenders' overlijdensakte in de gemeente Wijhe
De officiële mededeling No. 69926 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten aan de gemeente Doetinchem over Antoon Koenders' overlijden in Neheim-Hüsten.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronnen