Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Kerkhof RK kerk Zeddam: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|400px|<center>'''Het kerkhof op een bewerking van de kadastrale kaart uit [[1822</center>]] '''Het kerkhof''' van de S...') |
(geen verschil)
|
Versie van 17 jan 2021 om 10:58
Het kerkhof van de Sint Oswalduskerk in Zeddam was vroeger niet alleen de hof rond de kerk, maar ook de plaats waar de Zeddamse doden begraven werden. Voorname Zeddammers werden in de kerk begraven. Dit bleef zo tot in 1829 de begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg in gebruik werd genomen.
Op het kerkhof en in de kerk werden zowel de protestantse als de katholieke overledenen begraven uit de hele parochie/gemeente Zeddam, dus ook uit dorpen en buurtschappen die daar destijds onder vielen: Azewijn, Braamt, Dijkhuizen, Kilder, Lengel, Vethuizen en Vinkwijk.
Er zijn uit de tijd dat in en rond de kerk begraven werd, drie begraafboeken bewaard gebleven:
- Begraafboek van de r.-k. gemeente Zeddam over de jaren 1764–1803 met 573 doden
- Begraafboek van de r.-k. gemeente Zeddam over de jaren 1773–1811 met 510 doden
- Begraafboek van de burgerlijke gemeente Zeddam over de jaren 1806–1811 met 198 doden
Van deze drie is het laatste het informatiefst. De twee katholieke begraafboeken overlappen elkaar voor een groot deel – niet alle in tijd, maar qua inhoud – en vermelden alleen de namen van de overledenen met hun overlijdens- dan wel begraafdatum. Het begraafboek van de burgerlijke gemeente is veel uitgebreider. Het vermeldt de naam van de overledenen, de datum van zowel hun overlijden als van hun begrafenis, hun leeftijd, hun woonplaats, of ze getrouwd waren (vaak ook met wie), en, als die er waren, hoeveel kinderen ze hadden. Bij mannen staat vaak ook hun beroep vermeld. Tot slot staat er wáár ze begraven zijn: in de kerk of op het kerkhof. Het overgrote deel werd op het kerkhof ter ruste gelegd. Jammer genoeg is deze informatie alleen beschikbaar voor de jaren 1806–1811.
Om het kerkhof stond eenzelfde lage muur zoals die nu langs de begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg staat. Bij graafwerkzaamheden rond de Sint Oswalduskerk, mogelijk ook bij het weghalen van de kerkhofmuur, zijn weleens menselijke beenderen gevonden.
Bronnen
- Geldersarchief, toegangsnummer 0176, inventarisnummers 284: Begraafboek burgerlijke gemeente Zeddam 1806 - 1811
- Mededeling secretariaat Geloofskern St. Oswaldus Zeddam
- HisGIS