Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Begraafplaats RK kerk Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg. Om het oude kerkhof rond de
Sint Oswalduskerk stond eenzelfde muur als op deze foto te zien is.

De rooms-katholieke begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam is in 1829 aangelegd, nadat het al sinds de Franse tijd verboden was nog langer in kerken te begraven. Tot die tijd werden vooraanstaande Zeddamse overledenen inderdaad in de Sint Oswalduskerk begraven, maar de meeste begrafenissen vonden plaats op het kerkhof rondom de kerk.

Van hogerhand werd besloten dat er begraafplaatsen moesten komen, die onder burgerlijk bestuur vielen. De kerkbesturen van de protestanten en rooms-katholieken in Zeddam voelden hier niets voor en gezamenlijk lieten in 1829 de begraafplaats aan de Oude Doetinchemseweg aanleggen, schuin achter de toenmalige r.-k. pastorie. De begraafplaats bestond uit drie gedeelten; een voor protestanten, een rooms-katholieken en een algemeen gedeelte.

In 1910 stelde ds. Cannegieter voor een eigen begraafplaats aan te leggen. Dit plan kreeg uiteindelijk in 1923 zijn beslag, toen aan de Kilderseweg de protestantse begraafplaats gereedkwam.

Enkele van de oude protestantse graven zijn nog aanwezig, zoals die van ds. Immink en van leden van de familie Tervoert.

De begraafplaats en de pastorie op een bewerking van de kaart van de
kadastrale gemeente Zeddam uit 1822
Toen het kadaster de eerste lijst van Zeddamse percelen in 1822 opstelde, was de begraafplaats nog bouwland. Dit is naderhand aangepast.