Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Mariabeeld Kilder: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|300px Het beeld van '''Maria Koningin van de Vrede''' (''Maria Regina Pacis'') bij de St. Jan de Doper|St. Jan de Do...') |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 20 mei 2022 om 11:06
Het beeld van Maria Koningin van de Vrede (Maria Regina Pacis) bij de St. Jan de Doperkerk in Kilder werd op 25 augustus 1946 onthuld. Hiermee kwamen de Kildernaren een belofte na die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op zondag 4 maart 1944 hadden afgelegd: zij zouden dit Mariabeeld oprichten als Kilder voor het ergste oorlogsgeweld gespaard zou blijven.
Inderdaad bleef Kilder als een van de weinige plaatsen in de omgeving grotendeels gespaard. Een inzamelingsactie bracht f 11,243 op, waarna al in december 1945 een contract kon worden getekend met beeldhouwer Wim Harzing in Driebergen-Rijsenburg. De kosten van het beeld met voetstuk waren f 7,175.
Het beeld van 2,15 meter hoog is gemaakt van Borner zandsteen en staat op een voetstuk van tufsteen. Maria draagt een kroon en houdt in haar rechterhand een vredespalm. Op haar linkerarm draagt zij haar kind Jezus, die ook een kroon draagt en een vredesduif vasthoudt.
Bij het inwijdingsfeest werd de nieuwe Mariaklok geluid, die op 2 juli 1945 in de kerktoren was gehangen ter vervanging van een klok die de Duitsers in 1943 hadden geroofd en afgevoerd naar de Duitse oorlogsindustrie.
In 1970, in de tijd van pastoor De Lange, is het Mariabeeld een eindje verplaatst in verband met de aanleg van parkeerplaatsen. Een jaar later moest het beeld nog een keer verplaatst worden vanwege de bouw van het Wit-Gele Kruisgebouw.
Bron
- 100 Jaar "Sint Jan" Kilder, blz. 41, 44