Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Uum, Vincentius van

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 21 apr 2017 om 10:33 (Bronnen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Uums inschrijving van 22 januari 1783 in het r.-k. doopboek van Wehl.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Vincentius van Uum is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Hij werd geboren in Wehl als zoon van Hendrik van Uum en Gertrudis Aagden. Over zijn geboortedatum bestaat enige onduidelijkheid. Zoals nevenstaande afbeelding laat zien, werd er op 22 februari 1783 in de rooms-katholieke kerk in Wehl een kind met zijn naam gedoopt. Volgens het stamboek van zijn regiment was hij echter op 6 april 1788 geboren, zodat niet kan worden uitgesloten dat de Vincentius van 1783 een oudere broer was die voor 1788 is overleden. Het doopboek vermeldt in 1788 evenwel geen overeenkomstige doop en een begraafboek voor deze periode is niet bewaard gebleven. Van Uums geboortejaar kan aldus niet met zekerheid vastgesteld worden.

Een grenadier van het
3e Regiment Grenadiers te Voet

Van Uum was beroepsmilitair. Hij diende vanaf 28 november 1806 in het 3e Regiment Jagers van het Koninkrijk Holland. Op 23 maart 1807 ging hij over naar het Garderegiment Grenadiers. Nadat in 1810 Frankrijk het Koninkrijk Holland had geannexeerd, werd het Garderegiment Grenadiers op 1 oktober 1810 als het 2e Garderegiment Grenadiers te Voet opgenomen in het Franse leger. Van Uum werd onder nummer 811 ingeschreven in het stamboek van dit regiment. Per 18 mei 1811 werd het regiment omgenummerd in het 3e Garderegiment Grenadiers te Voet.

Van Uums signalement was:

  • Lengte: 1 meter en 63 centimeter
  • Gezicht: bleek
  • Voorhoofd: hoog
  • Ogen: blauw
  • Neus: gewoon
  • Mond: middelmatig
  • Kin: rond
  • Haar: bruin
  • Wenkbrauwen: bruin

Bij het 3e Garderegiment Grenadiers te Voet dienden ook:


Het 3e Garderegiment Grenadiers te Voet nam in 1812 deel aan de Veldtocht naar Rusland, die begon toen de Grande Armée op 24 juni de Russische grens overstak. Op 14 september trok Napoleon Moskou binnen, maar de Russen hadden de stad leeg en brandend achtergelaten. De naderende winter dwong Napoleon toen tot de terugtocht. Hierbij werd Van Uum op 12 november krijgsgevangen genomen. In het stamboek staat dat dit is gebeurd op 12 november 1806, maar dit moet een verschrijving zijn, want op die datum had hij nog geen dienstgenomen. Bij andere grenadiers van zijn compagnie die krijgsgevangen werden gemaakt, staat wel steeds 1812 als jaartal vermeld.

Van Uum komt na 1812 niet meer voor in de Nederlandse archieven, zodat aangenomen wordt dat hij niet uit zijn krijgsgevangenschap is teruggekeerd. Zijn geboorteplaats Wehl viel destijds onder de gemeente Zeddam, maar hij staat niet op de lijst van vermiste Zeddamse soldaten die burgemeester De Bellefroid in december 1814 heeft laten opstellen in opdracht van de gouverneur van Gelderland. De kans is daarom groot dat hij in krijgsgevangenschap is overleden. Een teruggekeerde krijgsgevangene zal dit bericht voor eind 1814 naar Van Uums ouderlijk huis hebben overgebracht. Misschien was Petrus Vlyschman deze boodschapper.

Bronnen