Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Verzet in WO II
Sjabloon:Beg Hoeveel onderduikers in Bergh gezeten hebben, zal wel nooit iemand te weten komen. Alleen in de buurtschappen Vinkwijk, Wijnbergen, Braamt en Zeddam ongeveer 340. Zij werden ondergebracht door de ondergrondse verzetsgroepen, die in Zeddam en 's-Heerenberg maar vooral in Azewijn werkzaam waren.
Inhoud
Azewijn
Er vormde zich in Azewijn snel een kleine verzetsgroep (Escape-Groep), die bestond uit Leo Kempers, Berend Geerling, Te Dorsthorst (politieman in Azewijn), Joep Garben, Teun Hettelaar en Hein Reigers [?]. Terwijl Aagje Garben voor het levensonderhoud zorgde, hielden de mannen zich voornamelijk bezig met de aan- en afvoer van geallieerde piloten en onderduikers. Het dorp lag in de aanvliegroute van de Geallieerde vliegtuigen naar de industrieën van het Ruhrgebied en er vonden boven het dorpje heel wat luchtgevechten plaats. De neergeschoten piloten werden opgespoord en verzorgd door Teun, Berend, Leo, Joep en Hein, terwijl Te Dorsthorst als uitkijkpost fungeerde. Op deze manier werd een groot aantal piloten, ondanks de scherpe kontrole van de Duitsers, veilig onderdak gebracht op de boerderij van Joep en Ag.
Beek
Enkele kopstukken van de Beekse illegale ploeg: de wachtmeesters Ankoné en J. Leitink en de heren Toon Nijenhuis, W. van Galen, Clé Berntsen en W. Moorman. Zij hebben veel goed werk verzet wat betreft het vervaardige en vervalsen van persoonsbewijzen.
's-Heerenberg
De 's-Heerenbergse illegale ploeg bestond uit de heren Broer heijltjes, Ykholt, onderluitenant sterrenburg en wachtmeester Jansen.
Lengel
Op de boerderij De Korenhorst van de familie Fr. Bus waren gehuisvest ondergedoken politiemensen, een K.P.-ploeg van het verzet uit Rotterdam, een Falsificatieclub van de Binnenlandse Strijdkrachten, plus nog zeker vijftig evacué's, studenten en onderduikers.
Vinkwijk
Op de boerderijen in Vinkwijk waren veel onderduikers. Bij landbouwer H. Kock in Vinkwijk zat een Russisch onderofficier ondergedoken.
Stokkum
Broer Hieltjes uit 's-heerenberg regelde onderduikadressen in Stokkum.
... Polman ontving een onderscheiding van Yad Vashem voor hulp aan Joden.
Vethuizen
De heer Eijckholt, directeur van de kunsthoornfabriek te 's-heerenberg was in Vethuizen ondergedoken.
Wijnbergen
Op de Bluemerhoeve verborg de familie Bodt Joodse onderduikers. Toen de Candadezen oprukten gingen de onderduikers hen tegemoet. Dwangarbeiders uit Beltrum die er genoeg van hadden, werden met een bootje het Waalse Water overgezet.
Zeddam
Het dorp Zeddam is in het begin van de Tweede Wereldoorlog meermalen Klein Engeland genoemd. En niet ten onrechte. Daar waren de eerste haarden van verzet en sabotage.
Dominicus Ettema, onderdirecteur van de zuivelfabriek stichtte met enkele anderen een verzetsgroep voor hulp aan ondrduikers. Deze groep infiltreerde in diverse organisaties en overheidsdiensten in de gemeente Bergh. Er is een straat naar Ettema genoemd.
Bronnen
- Helmes, Antoon|Antoon Helmes]], oud-hoofd der school te Zeddam: Zeddam in de Tweede Wereldoorlog. In: Parochie Zeddam 1150 - 1975 (Aanwezig in bibliotheek van de Heemkundekring Bergh)
- Dalen'79 Terreur en weerstand
- T. de Goede
- Mededelingen Annie Dijkman en Gerard Velhorst