Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Mulling, Bernardus
Bernardus Mulling was priester van de congregatie van het Heilig Hart van Jezus. Hij werd op 27 oktober 1916 geboren in Zeddam als zoon van Johannes Mulling en Aleida Lenting. Hij was een broer van Antoon en Johan Mulling.
Bernard heeft dezelfde opleiding gevolgd als zijn oudere broer Antoon, die eveneens priester van de congregatie van het Heilig Hart van Jezus was. Op 18 juli 1943 werd hij tot priester gewijd in het studiehuis van de paters van het Heilig Hart van Jezus in Hees bij Nijmegen. De wijding werd verricht door Mgr. Th. van Roosmalen, apostolisch vicaris van Suriname. In de berichtgeving wordt hij aangeduid als B.M. Mulling, hoewel zijn enige doopnaam Bernardus was. De M komt van zijn kloosternaam Methodius.
Zijn broer was al in 1933 tot priester gewijd, en was daarna op feestelijke wijze ingehaald in de parochie Zeddam. Bernard ontving zijn priesterwijding midden in de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers dergelijk openbaar kerkelijk vertoon hadden verboden. De beperkingen waren versterkt nadat er in de kerkdiensten van zondag 3 augustus 1941 een brief van de Nederlandse bisschoppen was voorgelezen, wat onder meer tot de arrestatie van de 's-Heerenbergse pastoor Galama en zijn kapelaans Van Rooijen en Hegge had geleid. Bij het inhalen van neomist Wim Ruikes in juli 1941 in 's-Heerenberg werden er nog maar weinig beperkingen opgelegd, maar bij het inhalen van neomist Cor Reijers in juli 1942 was er nauwelijks enig openbaar vertoon meer toegestaan. Over het inhalen van neomist Bernard Mulling nog weer een jaar later, meldden de dagbladen niets. Wie weet heeft deze feestelijkheid helemaal niet meer kunnen plaatsvinden.
Na de oorlog werd pater Mulling uitgezonden naar Argentinië, waar hij in juni 1946 aankwam. Hij heeft er slechts vier jaar mogen werken. Hij overleed in de hoofdstad Buenos Aires op 24 juli 1950, nog maar 33 jaar oud. Nevenstaand bericht uit Het Rijk van het Heilig Hart van Jesus, het maandblad van de congregatie, vermeldt nog enkele bijzonderheden over zijn levensloop.