Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
St. Martinus Wijnbergen
De St. Martinuskerk te Wijnbergen is op de grens van het graafschap Bergh gebouwd omdat de katholieke eredienst in Doetinchem niet meer in het openbaar mocht worden uitgeoefend. Een brok van het middeleeuwse kerspel Doetinchem stond onder de rechtsmacht van de heren, sinds 1486 graven van Bergh.
Op 23 april 1705 werd Joannus Bernardus Plasman tot pastoor benoemd. Hij vestigde zich, evenals zijn voorgangers, op de Kemnade. Omdat de Kemnade in 1728 in andere handen overging, vestigde pastoor Plasman zich aan de Hoop in Wijnbergen, op de uiterste grens van het graafschap Bergh. Dit was het eerste zelfstandige kerkje dat na de Reformatie gesticht werd. Doetinchem en omgeving behoorde ook hiertoe.
Op het erf Ter Gun bij de Pol (Gaanderen) werden eveneens kerkdiensten gehouden. De pastoors van Wijnbergen namen ook daar de diensten waar.
In 1771 noteerde de pastoor in opdracht van de landdrost van Zutphen dat de kerk bezocht werd door de katholieken van de stad Doetinchem, de buurtschappen Gaanderen, Slangenburg, IJzevoorde, Oosselt, Langerak, Dichteren en Brunsveld onder Zelhem. Uitzonderingen: uit Gaanderen gaat de huishouding van Haammaker naar Terborg en uit Dichteren gaan de bewoners van Barlham en Ter Hegge naar Wehl. Uit het graafschap bergh gingen alle katholieke inwoners van Wijnbergen naar deze kerk met uitzondering vacn acht huishoudens die naar Zeddam gingen.
Het orgel is gebouwd door Julius Heinrich Derdack, meesterknecht bij J.G. Lohman te Zutphen.