Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kemnade

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beknopte geschiedenis

Havezate De Kemnade is sinds 8 maart 2004 een rijksmonument (monumentnummer 526299). Net als Huis Bergh heeft het hierbij de classificatie historische buitenplaats gekregen. Het adres is De Kemnade 1 in Wijnbergen. Op de monumentenlijst van de gemeente Bergh staat:

"Kasteel gelegen aan het Waalse Water. Een geslacht van de Kemnade wordt sinds 1345 genoemd. In 1862 is het huis grotendeels afgebroken, op de 16e-eeuwse toren na, die van een aanbouw werd voorzien en tot zomerverblijf ingericht. In 1957 werd de aanbouw vervangen door een in de 18e-eeuwse stijl. Onder de toren zitten twee verdiepingen keldergewelven onder elkaar."

Er wordt beweerd dat er een onderaardse gang loopt naar de Bluemerhoeve. Toen bij opgravingen bleek dat het wel eens waar kon zijn, gaf de toenmalige eigenaar opdracht om de sporen te wissen.

Op 27 september 1860, tijdens een publieke veiling door notaris Ketjen, werd de Brummense oliefabrikant Jacob Albrecht Insinger (1828 - 1879) eigenaar van het kasteel en een groot deel van de landerijen.

De Kemnade was daarna van 1920 tot 1952 het buitenverblijf van de familie Misset.

Meer dan een halve eeuw was Jhr. mr. J.A. Beelaerts van Blokland eigenaar van de Kemnade. Hij kocht het in 1955 en bleef er wonen tot zijn dood in 2007.

Vanaf het einde van de 19e eeuw tot in de jaren 50 is in de Oude IJssel ten oosten van de Kemnade de Kemnadesluis in gebruik geweest.

Een sieraad voor de omgeving

Kemnade voorkant boek.jpg

Op vrijdag 1 juni 2012 werd het boek De Kemnade – Een sieraad voor de omgeving van Catharina L. van Groningen en Pavinha Beelaerts van Blokland gepresenteerd in het Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers te Doetinchem.

Enkele bezittingen in 1860

Zie ook

Bronnen