Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verheij, Antonius Bernardus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 29 mei 2024 om 08:45 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Antonius Bernardus Verheij''' was priester. Hij werd geboren in Stad Doetinchem als zoon van Lambertus Verheij en Christina Cathar...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Antonius Bernardus Verheij was priester. Hij werd geboren in Stad Doetinchem als zoon van Lambertus Verheij en Christina Catharina Reumer. Op 1 mei 1806 werd hij gedoopt in de Sint Martinuskerk in Wijnbergen.

Verheij werd op 21 september 1833 in Münster tot priester gewijd. In het krantenberichten na zijn dood wordt München genoemd als de plaats waar hij gewijd werd, maar dit is niet waarschijnlijk. In de tijd van de Hollandse Missie was het niet ongewoon dat Nederlanders in het bisdom Münster een priesteropleiding volgden. Dit hebben onder meer ook L. van Haag, B.M. Herfkens en G.J. Laarberg gedaan.

Enkele maanden na zijn wijding, op 15 december 1833, werd Verheij benoemd tot kapelaan in Lobith. Daar is hij zijn hele verdere leven blijven wonen. Na bijna elf jaar, op 1 juni 1844 werd hij benoemd tot pastoor in Lobith. Op 20 december 1874 ging hij op 68-jarige leeftijd met emeritaat. Aldus heeft hij met zijn jaren als kapelaan erbij 41 jaar in Lobith gestaan.

Nadat hij met emeritaat was gegaan, hebben de katholieken van Lobith een inzameling gehouden waaraan ook een aantal protestantse inwoners een bijdrage hebben gegeven. Van de opbrengst werden een marmeren pendule en een luxe fauteuil gekocht, die hem op 7 maart 1875 tezamen met een geldbedrag feestelijk werden aangeboden.

Op 16 augustus 1884 heeft pastoor Verheij bij notaris Th.F.A. Hekking in Nijmegen een verzegelde map met daarin zijn zelfgeschreven testament in bewaring gegeven.

Pastoor Verheij overleed in Lobith op 5 maart 1888, 81 jaar oud. Op 10 maart werd hij in Lobith begraven. Zijn graf, dat hij deelt met drie andere pastoors, is daar nog steeds aanwezig.

Bronnen