Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
's-Heerenberg
's-Heerenberg, de grootste kern van de voormalige gemeente Bergh, kreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem, heer Van Den Bergh, die het graafschap Bergh bestierde. De plaats kent een rijke geschiedenis waaraan enkele markante gebouwen nog herinneren, waaronder, uiteraard, kasteel Huis Bergh. Maar ook bijvoorbeeld De Munt, Het Gasthuis en het Raadhuis. De stad werd ommuurd en was via twee stadspoorten te bereiken. Hieraan herinneren de namen de Molenpoortstraat en de Oudste Poortstraat. De bebouwing oostwaarts buiten de vroegere stadsmuren kwam pas in de vorige en deze eeuw tot stand.
Het parkbos de Plantage bij het kasteel is eind 18e eeuw aangelegd. Tussen de Plantage en de wal bevindt zich het gebouw van de Kaatsbaan, vroeger gebruikt voor het vermaak van de hoge lieden, inmiddels omgebouwd tot enkele woningen.
's-Heerenberg heeft een monument voor oorlogsslachtoffers. Er staan ook scholen.
Old Ni-js nummer 38 is een thema-nummer over de Pancratiuskerk en nummer 60 is een thema-nummer over het in 1909 gebouwde Patersklooster in 's-Heerenberg, dat achtereenvolgens St. Bonifatiushuis en Huize Don Rua heette. Tussen 1974 en 1999 was er een hobbycentrum, Gouden Handen genaamd, in gevestigd. Een toelichting op de inhoud staat op de site van de Heemkundekring Bergh bij de knop Lijfblad.
Van 1799 tot 1842 was er een seminarie in 's-Heerenberg in Huis Bergh gevestigd.