Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Engelen, Theodorus Johannes Laurentius
Theodorus Johannes Laurentius Engelen is op 9 augustus 1935 geboren in Kilder als zoon van Petrus Johannes Engelen (Kilder 9 juli 1891) en Maria Theodora Hansen (Groot-Azewijn 7 oktober 1898).
In de Stentor van 10 november 2009 stond onderstaand artikel over hem.
Van soldatenkistjes tot modeschoenen
Deze maand is het precies een halve eeuw geleden dat Theo Engelen samen met zijn vrouw een schoenenzaak ging leiden in de Zutphense Beukerstraat.
Nu telt het schoenenimperium van Engelen elf vestigingen in een ruime straal rond Zutphen: van Doetinchem tot Zwolle.
De nu 74-jarige Theo Engelen heeft altijd een fascinatie voor schoenen gehad. In zijn geboortedorp Kilder, waar zijn vader molenaarsknecht was en een klein boerenbedrijfje leidde, kon je hem regelmatig bij de plaatselijke schoenmaker vinden, waar hij allerlei hand- en spandiensten voor verrichtte. Hij was voorbestemd om het reparatievak in te gaan, maar werd in 1949 te laat aangemeld voor de schoenmakersvakschool. Er zat dus niets anders op dan aan het werk te gaan en dat gebeurde bij een schoenmaker in Doetinchem. Ook als dienstplichtig soldaat bleef hij bij zijn leest en moest soldatenkistjes in elkaar zetten in de militaire schoenmakerij in de Eefdese kazerne.
De jonge Theo had echter ambitie en kreeg na zijn militaire dienst de kans een winkel-werkplaats in Renkum te gaan runnen. Een baan die hij via een tante van zijn vrouw Riet Delsink (1937) in de wacht sleepte. Op 22-jarige leeftijd leerde hij Riet, dochter van zijn baas, kennen. Zijn latere schoonvader had meerdere schoenenwinkels en zag wel wat in de gedreven Theo, maar die moest zich eerst maar eens verder in het vak bekwamen in een filiaal in Den Haag. Al snel kreeg hij echter de kans om een Delsink-zaak in Zeist te gaan leiden. "Letterlijk van de een op de andere dag ging ik daar aan de slag", vertelt Theo.
Zijn aanstaande schoonvader bleef actief op het overnamepad en nam in 1959 de schoenenzaak Selecta (Wijs) over in de Zutphense Beukerstraat. Theo mocht die zaak gaan leiden. Nadat hij kort daarna met Riet in het huwelijksbootje stapte, konden ze boven de winkel gaan wonen. Vier jaar later namen ze de zaak van vader Delsink over. Engelen: "Het ernaast gelegen Singerpand was onze eerste uitbreiding. Daar moesten we 60.000 gulden voor neertellen. Een buitenkansje voor die locatie tegenover de Hema (in het huidige Kruidvatpand).
Hij was geroerd toen hij van zijn ouders voor die verbouwing 10.000 gulden kreeg. Het geld dat hij in zijn jaren in loondienst keurig aan zijn ouders had afgedragen. De verbouwde winkel kreeg toen zijn karakteristieke uiterlijk met de diepe etalages.
De straat zag er toen heel anders uit. Eerst kon je nog aan beide kanten parkeren. Theo Engelen: "Het was een mooie tijd: geen koopavonden en geen openstelling op zondag. De gemeenteraad verordonneerde zelfs verplichte vakantiesluiting."
Theo en Riet hadden inmiddels drie kinderen: Peter (1961), Berry (1962) en Theo jr. (1965). Vooral zijn vrouw was druk met de opvoeding, maar dat weerhield haar niet om ook haar inbreng in de zaak te hebben. Toen ze de schoenenzaak van Kroes (Groenmarkt) over konden nemen, ging Riet die leiden. "Zij heeft Artic Shoe gemaakt wat het nu is.", zegt Theo. Zij richtten zich in die winkel op het duurdere segment. Later werd in de Turfstraat de winkel van Dinkelberg overgenomen. Engelen richtte zich hier op Voetcomfort met service als pedicure en podologie.
Engelens gloriejaren waren de jaren zestig en zeventig toen het Rondje als wandelpromenade werd geopend. "We plusten in die tijd vijftig tot zeventig procent", glundert hij. In 1992 kregen ze de eerste zaak in Deventer. Een jaar later kwam Amersfoort erbij.
De omzet bleef groeien toen in 1995 ook zijn zoons in het familiebedrijf aan de slag gingen. De in Nijenrode geschoolde zoon Berry ging verder op het overnamepad, dat zijn vader had ingeslagen. Theo jr. concentreerde zich op de inkoop voor de inmiddels elf vestigingen. Hij is ook verantwoordelijk voor de huisstijl van de winkels. Door nieuwe overnames heeft Engelen nu ook vestigingen in Doetinchem, Veenendaal, Zwolle en Apeldoorn.
Theo jr. heeft vooral de creatieve inbreng. Inkoop is een vak apart, want het koopgedrag van de consument wordt steeds grilliger. Trends zijn maar moeilijk te voorspellen. "Niemand had verwacht dat we van een zilveren Birkenstock-slipper duizenden stuks zouden verkopen," geeft hij als voorbeeld.
Bronnen
- Henk Brummelman in Stentor dinsdag 10 november 2009
- [[Bevolkingsregister GAB te 's-Heerenberg