Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Motte Montferland

Uit Berghapedia
Versie door 84.87.99.20 (overleg) op 26 mrt 2007 om 20:58 (Hotel Montferland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Maquette van de Motte Montferland zoals deze er waarschijnlijk rond het jaar 1000 uitzag.

De motte Montferland is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heveul, waarop duizend jaar geleden een zogenaamde motteburcht heeft gestaan. De motte bevindt zich in het Bergherbos nabij Zeddam.

Motteburchten waren voorlopers van middeleeuwse kastelen, meestal bestaande uit enkel een aarden heuvel met daarop een pallisade (houten muur) en een woonvertrek. Van het handjevol overgebleven mottes in Nederland is de motte Montferland verreweg de grootste. De kruin ervan steekt nog altijd 17 meter boven het omliggende landschap uit.

Montferrand

Rond het jaar duizend woonde op de motte waarschijnlijk het nichtje van keizer Otto II, gravin Aleida van Hamaland. Aleida en haar man Balderik hadden een slechte naam. Zo zou Aleida haar zus Ludgard hebben vergiftigd om het naburige Elten in bezit te krijgen. In 1016 werd de brucht door Aleida's vijanden belegerd en met de grond gelijk gemaakt. Na 1016 is de motto opnieuw bewoond. Archeologen vonden de resten van een toren met muren van 5,5 meter dik; de dikste muren van middeleeuws Nederland. Voor de bouw ervan gebruikte men natuursteen van Romeinse ruines it de omgeving. Het is echter niet duidelijk of de toren ooit is afgebouwd. De brucht kreeg de naam 'Montferrand', mogelijk vernoemd naar de gelijknamige plaats in midden-Frankrijk of het kruisvaderskasteel Montferrand in Syrie. Deze naam verbasterde al snel tot 'Montferland'.

Jachthuis en Hotel Montferland

In 1427 kwam de burcht in handen van de Heren van Bergh, die er exotische dieren hielden. In 1699 bouwden de heren op de motte een jachthuis, dat in drie eeuwen uitgroeide tot het huidge Hotel Montferland.

Heemkundekring Bergh

Motte Montferland staat momenteel in de belangstelling. De Foto- en Filmgroep van de Heemkundekring Bergh maakt er een documentaire over.

Bronnen

  • Plakkette in vestibule van Hotel Montferland.
  • Plakkette van de ANWB en het Prins Bernhard Fonds op buitenzijde van het Jachthuis.

Externe Links