Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Elten

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Ligging

Elten is een Duits dorp op de noordoever van de Rijn in de gemeente Emmerik, Kreis Kleef, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het ligt dicht tegen de Nederlandse grens, ter hoogte van Lobith, noordwestelijk van Emmerik en zuidwestelijk van 's-Heerenberg.

Een klein deel van het dorp ligt op de Eltenberg en wordt Hoog-Elten genoemd, in het Duits Hochelten. Ter onderscheid wordt het veel grotere deel aan de voet van de berg wel als Niederelten aangeduid.

De heuvels van Hoog-Elten vormen samen met de heuvels van het in Nederland gelegen Montferland een stuwwalcomplex dat werd gevormd in de laatste ijstijd. Langs de zuidkant van de Eltenberg stroomt de Wild, die stroomopwaarts Wetering ofwel Grenskanaal heet en de grens tussen Bergh en Duitsland vormt. De Wild mondt uit in de Oude Rijn.

Neder-Elten in 1731 op een tekening van Abraham de Haen
Uitzicht op Hoog-Elten vanaf Gouden Handen, 2013

Geschiedenis

Elten bestond al toen graaf Wichman IV van Hamaland in 967 op de Eltenberg het Stift Elten stichtte, gewijd aan Sint-Vitus. Het grondgebied van het Stift viel ruwweg samen met de huidige inham van Duits grondgebied in Nederland. Het omvatte ook Elten en was een afsplitsing van Hamaland. Tot de opheffing van het Stift in 1811 onderhielden de abdissen van het Stift Elten en de graven van Bergh betrekkingen over allerlei aangelegenheden zoals die tussen buurlanden voorkomen. Van 1334 tot 1365 was Ermgard van den Bergh de abdis.

Bij de opheffing van het Stift in 1811 is Elten opgegaan in Pruisen. In 1834 werden vrijwel alle gebouwen van het Stift op de Eltenberg afgebroken. In 1856 kreeg Elten een spoorwegstation, waar vanaf 1865 ook de spoorlijn Zevenaar - Kleef gebruik van maakte. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft Elten zwaar te lijden gehad. Na de verovering door Canadese troepen waren alle huizen in Hoog-Elten onbewoonbaar.

Op 23 april 1949 werd Elten ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Dit drostambt Elten heeft bestaan tot 1 augustus 1963, toen werd het weer Duits. Gedurende deze periode hebben de inwoners hun Duitse nationaliteit behouden.

In de eerste week na de annexatie kwamen al twintig bussen met toeristen naar Hoog-Elten, dat met zijn hoogte van 80 meter een van hoogste heuvels in dit deel van Duitsland (en na de annexatie dus van Nederland) was. Er zijn diverse mooie uitzichtpunten, uitkijkend naar Emmerik en Kleef.

Van de teruggave aan Duitsland hebben veel exporteurs geprofiteerd. Op 31 juli 1963 plaatsten zij veel vrachtwagens met te exporteren goederen in het Nederlandse Elten. De volgende dag stonden de vrachtwagens met de goederen, zonder een meter te hoeven rijden en (het belangrijkste) zonder een cent aan invoerrechten te hoeven betalen in Duitsland. Deze gebeurtenis heet de Eltener Butternacht.

Elten heeft nog tot 1 januari 1975 als zelfstandige gemeente bestaan en fuseerde toen met de gemeente Emmerik.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe link

Bron

  • Elten op Wikipedia (Nederlands en Duits)