Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Old Ni-js 065

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Old Ni-js nummer 65 is de eerste aflevering van het Jubileumjaar van de Heemkundekring Bergh: 2007.

Inhoud

  • Redactie: Van de redactie blz 3
  • Redactie: In Memoriam
  • Gerrie Bisselink: Johan Baptist, graaf van den Bergh en Hohenzollern (blz 4-13)
  • Ing. Jan Visser, Rijkswaterstaat Oost Nederland: Het Pannerdensch Kanaal 1707-2007 (blz 14-16)
  • John ThobenAchterhoek - Graafschap - Liemers (blz 17-20)
  • Ria Booms, Riny Braam en John Thoben: Geestelijk Erfgoed (20): Drie zusters van Julie Postel (blz 21-26)
  • Henk Limbeek: De kunsten van pastoor Thuis (blz 29)
  • Planning Old Ni-js (blz 30)
  • Een woord van dank (blz 30)

Toelichting


Van de Redactie
De Heemkundekring bestaat in 2007 25 jaar. Dit jaar is het thema tijdens Open Monumentendag: Monumenten uit de 20e eeuw. Er worden weer monumenten genomineerd om mee te dingen naar de Monumentenprijs 2007. Vorig jaar viel die prijs op de Pastorie van de Mattheuskerk van Azewijn. De Foto- en Filmclub heeft er een film van gemaakt.

In Memoriam
Mevr. Ch. Brucker-Derksen, Mevr. L. ten Have, en de heer H. Varwijk.




Johan Baptist graaf van den Bergh en Hohenzollern
Op 24 juni 1728 is Johannes Baptist op Huis Bergh geboren. Johannes Baptist wordt ook wel De Dolle Graaf genoemd. Naar aanleiding van zijn geboorte verenigen de vrijgezellen van 's-Heerenberg zich in de Sint Janscompagnie.




Het Pannerdensch Kanaal 1707-2007
In de zomer van 1672 trekt het leger van Lodewijk XIV bij Lobith door de vrijwel drooggevallen bedding van de Rijn en voor diens troepen ligt de weg naar Holland en Amsterdam open. Dit is de aanleiding dat het Pannerdens Kanaal er komt.



Achterhoek - Graafschap - Liemers
De discussie of Bergh in de Liemers of in de Achterhoek ligt zal nog wel even voortduren. De drie streeknamen die in de discussie meespelen, worden onder de loep genomen.



Geestelijk Erfgoed (20)
In aflevering 20 worden drie zusters van Julie Postel in het zonnetje gezet: Marie Adelheid Booms en haar nichtje Theodata Maria Booms, allebei uit 's-Heerenberg en Marie Inviolata Braam (Vethuizen). De eerste is overleden; de laatste twee hebben zelf hun levensverhaal verteld.
Namen in de kwartierstaatjes: Berendsen, Booms, Braam, Bruens, Dijker, Egberts, Egging, Giesen, Harmsen, Klaauwer, Krus (Kroes), Van Loon, Martens, Ten Oever, Rademaker, Ruijling, Seegers, Thus, Varwijk, Veldkamp, Weijers,



De kunsten van pastoor Thuis
Dit is een reactie op de rubriek Geestelijk Erfgoed van juli 2006. Daarin houdt het verhaal over pastoor Theet Thuis op bij Deventer. Toch is over die periode van zijn pastoraat meer te vertellen. Een voorbeeld:
Netty de huishoudster van de pastoor was nogal een dame, maar erg goed koken kon ze niet. Bij een diner voor de buurtpastoors had de pastoor om Netty te sparen de pudding van buiten laten komen, maar die was nogal klein uitgevallen. De gasten keken wat beduusd naar het kleine puddinkje, tot een van hen opmerkte: 'Weet je Theet, wat die pudding nu denkt: Tjonge, tjonge wat een mensen.'



Een woord van dank:
voor krantenknipsels, foto's en dia's: Mechelina Dijker Zevenaar, Ben Rozendaal Beek, Jan Tervoert Vinkwijk, Hermien Zenhorst 's-Heerenberg en Ab Gerritsen 's-Heerenberg.



Sponsors
In de lijst met sponsors op blz 31 zijn enkele wijzigingen gekomen.