Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Terhorst, Bernardus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 13 jan 2016 om 07:08 (Bronnen: cat)
Ga naar: navigatie, zoeken

KNIL-soldaat

Uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 19 juli 1897. Terhorst was een van de Nederlanders genoemd in dit overzicht.
Terhorsts bewonerskaart van Bronbeek
Klik voor een vergroting

Bernardus Terhorst werd op 21 mei 1876 geboren in Braamt als zoon van Steven Terhorst en Catharina Visser.

Van mei 1895 tot april 1897 was hij boerenknecht bij de weduwe Frederika Bod in Loerbeek. Op 6 april 1897 meldde hij zich bij de Koloniaal Werfdepot in Harderwijk. Dit was tot 1909 het opleidingscentrum voor militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Hier werd hij in een paar weken klaargestoomd voor de tropen. Op 28 april 1897 vertrok hij naar Indië.

In deze tijd was Nederland nog druk bezig met het "pacificeren van de buitengewesten", zoals dat heette. Hoewel de hele archipel als kolonie werd beschouwd, had Nederland nog lang niet overal zijn gezag gevestigd. Een van de gebieden die zich het sterkst verzetten, was Atjeh in het noorden van Sumatra. Dat was ook het eerste gebied waar Terhorst na aankomst in Indië werd ingezet. Hij diende als kanonnier 2e klasse bij een eenheid van de artillerie. Aan het eind van de Atjeh-oorlog werd hij in of omstreeks 1901 overgeplaatst naar Djambi op Oost-Sumatra. Vanaf 1905 was zijn eenheid actief in Boni op Zuid-Celebes.

Op en neer naar Nederland

In 1910 kwam hij (met verlof?) terug naar Nederland. Op 15 maart van dat jaar vestigde hij zich voor korte tijd in Braamt bij zijn oudere broer Johan en diens vrouw, maar vertrok op 27 augustus naar Nijmegen. Op een gegeven moment is hij teruggegaan naar Indië, maar in februari 1914 was hij weer in Nederland. Hij ging opnieuw voor korte tijd bij zijn broer in Braamt wonen en verhuisde op 24 juni naar, wat toen heette, het Militair Invalidentehuis Bronbeek bij Arnhem.

Vanaf 1 juli 1914 stond hij daar als bewoner ingeschreven, maar op 30 oktober werd hij op eigen verzoek ontslagen en ging terug naar Indië. Daar ging hij op 6 november 1917 met pensioen in Padang op West-Sumatra. Hij was toen 41 jaar oud. In 1923 keerde hij als burger terug naar Nederland.

Gepensioneerd

Waar hij de eerste jaren na zijn terugkeer verbleef, is niet bekend, maar vanaf 27 oktober 1926 woonde hij weer op Bronbeek. Dat ging goed tot hij op 26 maart 1928 verwijderd werd; waarschijnlijk wegens drankmisbruik. Hij heeft toen jarenlang ergens anders gewoond, laatstelijk op het adres Oude Haven 86 in Nijmegen, vanwaar hij op 8 februari 1946 voor de derde keer naar Bronbeek verhuisde. Hij vervulde daar de functie van tuinknecht. Op 29 april 1953 werd hem de titulaire rang van korporaal verleend.

Ondanks zijn drankprobleem was hij een krasse oude man, die nog jarenlang in vol ornaat de kermis in Zeddam bezocht (en waarschijnlijk niet alleen die). Hij kwam dan meestal niet verder dan Café Brinks, vlak bij het huis van een van zijn broers. 's Avonds werd hij dan ladderzat afgevoerd.

Terhorst, die altijd vrijgezel gebleven is, bleef op Bronbeek wonen tot hij daar in 1968 op 92-jarige leeftijd overleed. Hij werd begraven in Arnhem, waarschijnlijk op de begraafplaats Moscowa.

Onderscheidingen


Bronnen