Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rouwbord

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 26 apr 2021 om 10:32 (interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het rouwbord van graaf Johan Baptist. Het vermeldt alleen zijn overlijdensdatum, zodat zijn naam en titels moeten blijken uit zijn wapen.
Collectie Stichting Huis Bergh, inventarisnummer 111

Een rouwbord is een houten bord met daarop het wapen van een adellijke overledene. Het opschrift kon de naam, de titels en de geboorte- en overlijdensdatum van de overledene vermelden, maar vaak ontbraken een of meerdere van deze gegevens.

Rouwborden waren gebruikelijk van de late middeleeuwen tot de Franse Revolutie. Als het op tijd klaar was, kon het voorin de rouwstoet worden meegedragen, maar het werd in elk geval aan de gevel van het sterfhuis opgehangen. Na enige tijd kreeg het een plaats in de kerk. In 1798 verbood de Bataafse Republiek afbeeldingen van wapenschilden, omdat ze als symbolen van de bovenklasse in strijd waren met het gelijkheidsideaal van de Franse Revolutie. Dit verbod heeft ertoe geleid dat in veel kerken de rouwborden kapotgeslagen werden.

Ook voor de graven van Bergh werden rouwborden gemaakt, maar van slechts drie is het bestaan bekend.

  • Het rouwbord van graaf Johan Baptist, dat hiernaast is afgebeeld. Het toont het wapen van het Huis Hohenzollern-Bergh en de tekst OBIIT 15 M . ANNO1781. – overleden op 15 mei 1781. Het is waarschijnlijk bewaard gebleven, omdat de graaf ver van huis is overleden op slot Haigerloch, een bezit van de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen. Het rouwbord bevindt zich in de collectie van Huis Bergh.
  • Het rouwbord van graaf Johan Baptists vrouw Maria Benonia van Lodron. Zij overleed op 11 juli 1758 in Aken. Haar rouwbord toont de wapens van Hohenzollern-Bergh en van Lodron. Ook hier is de tekst beperkt tot obiit 12 iulius 1758 (12 juli was de dag van haar begrafenis). Ook dit rouwbord bevindt zich in de collectie van Huis Bergh.
  • Het rouwbord van Maria Margaretha van den Bergh uit 1608. Het is in 1896 beschreven in een aflevering van het tijdschrift Maasgouw. Het bevond zich toen in een collectie rouwborden in Venlo, maar het is onduidelijk waar het nu is. De beschrijving is te lezen op Maria Margaretha's pagina.


Bronnen

  • Rouwbord op Wikipedia
  • Wapenschilden als obitoria op het Raadhuis te Venlo door A.J. Flament in: De Maasgouw. Orgaan voor Limburgsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, 15 januari 1896, nr. 2, blz. 1