Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Giesen, Antonius Alexander Henricus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 14 sep 2021 om 10:48 (aanvulling uit genoemde bronnen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Neomist Antoon Giesen met een foto van zijn overleden vader.

Antonius Alexander Henricus (Antoon) Giesen was priester. Hij werd op 22 november 1907 geboren in Azewijn als zoon van Theodorus Aloijsius Giesen en Theodora Christina Gerritsen. Zijn vader was uitbater van het Kupershuus, het latere Café Clé Berntsen. Hij was een broer van Alex Giesen.

Hij begon hij zijn priesteropleiding aan het kleinseminarie in Culemborg en zette die voort aan het grootseminarie in Rijsenburg. Daar studeerde hij nog toen hij op 18 april 1934 ceremoniarius (hoofdacoliet) was bij de begrafenis van Azewijns pastoor Staal. Na zijn priesterwijding op 22 juli 1934 in Utrecht heeft hij op 25 juli zijn eerste heilige mis opgedragen in de Mattheuskerk in zijn geboorteplaats.

Zijn eerste standplaats was Lathum, waar hij in augustus 1934 tot assistent werd benoemd. In augustus 1937 volgde zijn benoeming tot kapelaan in Groenlo, waarna hij in augustus 1943 kapelaan van de Nicolaas-parochie in de stad Utrecht werd.

In augustus 1952 benoemde de aartsbisschop van Utrecht hem tot pastoor in de Groningse parochie Appingedam-Delfzijl. Tijdens zijn pastoraat in deze parochie werd in 1956 het bisdom Groningen gevormd door afscheiding van het aartsbisdom Utrecht.

Van februari 1958 tot februari 1964 was hij pastoor in Dokkum, Friesland. Zijn voorganger daar was pastoor Sterneberg, die van 1933 tot 1936 kapelaan in Beek was geweest. In Dokkum vierde pastoor Giesen op 22 juli 1959 zijn 25-jarig priesterjubileum.

Op 8 februari 1963 deed zich in de pastorie aan de Hoogstraat in Dokkum een zware gasontploffing voor, waarna het hele pand in lichterlaaie stond. Pastoor Giesen moest met brandwonden worden opgenomen in het ziekenhuis in Dokkum. Zijn huishoudster werd door rondvliegend glas zodanig gewond dat ook zij moest worden opgenomen. Beide zijn hersteld, maar de pastorie brandde geheel uit. Daarbij is pastoor Giesens uitgebreide bibliotheek verloren gegaan.

In februari 1964 benoemde de bisschop van Groningen hem tot pastoor in Mussel. Tweeënhalf jaar later, in augustus 1966, kreeg hij eervol ontslag. Hoewel hij nog maar 58 jaar was, had pastoor Giesen de bisschop hierom gevraagd vanwege zijn gezondheidstoestand.

Pastoor Giesens opvolger in Mussel werd geïnstalleerd door deken Hegge van Musselkanaal – die in de Tweede Wereldoorlog kapelaan in 's-Heerenberg was onder pastoor Galama. Deken Hegge dankte pastoor Giesen bij deze gelegenheid voor zijn werk.

Emerituspastoor Giesen overleed op 7 juni 1998 op 90-jarige leeftijd en werd begraven op het r.-k. kerkhof in De Meern.

Bronnen