Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerberga van Hamaland

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 4 jun 2022 om 10:57 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerberga van Hamaland werd rond 912 geboren als dochter van Meginhard IV van Hamaland en een onbekende vrouw. Zij werd ook Geva genoemd.

Zij trouwde met de veel oudere Dirk I, graaf van een gebied in het westen van Friesland waaruit later het graafschap Holland is ontstaan. Dirk I was, opvallend genoeg, een broer van Waldger van Teisterbant, die in 898 Gerberga's grootvader Everhard Saxo had vermoord.

Een dergelijk huwelijk was in het geslacht van de graven van Hamaland al eerder voorgekomen, mogelijk als teken van verzoening. Dit andere huwelijk was tussen Everhard Saxo's zoon Everhard en Amalrada van Saksen. Zij was een dochter van Diederik van Saksen en Reginhilde, dochter van Godfried de Deen (Guðröðr). Laatstgenoemde werd in 885 bij Spijk vermoord door een groep edellieden waar ook Everhard Saxo deel van uitmaakte.

Gerberga's zoon Dirk II werd in 938 als kind al verloofd met de eveneens nog zeer jonge Hildegard van Vlaanderen, dochter van Arnulf I van Vlaanderen en Aleidis van Vermandois. Haar zus Liutgard van Vlaanderen zou trouwen met Gerberga's broer Wichman. Aangenomen wordt dat Gerberga en Dirk nog een oudere zoon hebben gehad, Gerulf, die jong of in elk geval ongehuwd werd gedood.

Gerberga's overlijdensjaar is niet bekend. Haar man sneuvelde op 2 oktober 939 in de Slag bij Andernach. Hij was toen ongeveer 65 jaar oud. In het begin van de tiende eeuw had hij de abdij van Egmond gesticht. Volgens sommige bronnen zou hij hier met Gerberga zijn begraven, maar hiervoor zijn nauwelijks bevestigingen te vinden. Wel werden graaf Dirk II en zijn nakomelingen er begraven.

De Slag bij Andernach vond plaats bij Andernach aan de Rijn. Hierbij bracht de Duitse koning Otto I de Grote een beslissende nederlaag toe aan de hertogen Hendrik I van Beieren, Everhard III van Franken en Giselbert II van Maasgouw, die het jaar tevoren tegen hem in opstand waren gekomen. Aan deze slag heeft waarschijnlijk ook Gerberga's vader Meginhard IV deelgenomen.

Bronnen

  • Middeleeuwers in drievoud: hun woonplaats, verwantschap en voeding, J.M. van Winters, Uitgeverij Verloren, Hilversum (2017), blz. 128–129
  • Op Wikipedia: