Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Hazenpad (horeca)
't Hazenpad was de naam van het horecabedrijf van de familie Kaal aan de Arnhemseweg 11 in Beek.
In april 2010 kwam er een nieuwe eigenaar en werd de naam veranderd: Restaurant De Provence.
Theet Kaal uit Beek was vanaf 1938 tot 1958 beheerder van uitspanning 't Peeske. Met deze horeca-ervaringen rijk was een eigen bedrijf een logisch gevolg. In 1958 bouwde hij op een weilandkavel aan de Arnhemseweg 11 zijn eigen restaurant, ’t Hazenpad. De naam is ontleend aan het in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers aangelegde stukje tracé op Nederlands grondgebied tussen Babberich en Beek van wat destijds werd genoemd de E36, nu de A12 geheten. De Duitsers zouden er belang bij hebben gehad om snel weg te kunnen komen; dus ‘het hazenpad te kiezen’, zo werd de naam volgens overlevering verklaard.
In 1966 deed Theet het bedrijf over aan zijn zoon Jos en schoondochter Riet. In de daaropvolgende jaren, met name in 1968 en 1973 volgden er flinke verbouwingen. Ook in 1989 werd het hele interieur flink opgefrist. Dochter Peggy droeg regelmatig een steentje bij in het drukke horecaleven. Zoon Dennis volgde de hotelvakschool en nam later het beheer over van Jos’ inmiddels tweede restaurant ’t Raedthuys in Duiven. Van 2006 tot 2014 was hij directielid en medeaandeelhouder bij Hotel Villa Ruimzicht te Doetinchem. Eind jaren 70 was er in ’t Hazenpad een actieve schaakvereniging voor de dorpsbewoners, die de naam ‘schaakclub ’t Hazenpad’ droeg.
Het restaurant draaide prima en beschikte in 1989 over 35 restaurantplaatsen en 50 zitplaatsen voor trouwpartijen en andere feestelijkheden. In april 1998 droegen Jos, inmiddels bijna 65 jaar, en zijn vrouw Riet ’t Hazenpad over aan Marcel en Judith Beekman. Dit echtpaar had toen al goede naam gemaakt in de regio als de eigenaren van Café en partycentrum De Dèèl in Loerbeek. Samen met Richard Palsgraaf, chef-kok van De Dèèl, namen zij ’t Hazenpad flink onder handen en werd er flink gemoderniseerd. Op 19 mei 1998 werd de zaak heropend. Het openingsfeest werd gevierd met het geven van een proeverij à raison van fl. 50,- p.p. De gehele opbrengst van de proeverij, te weten fl. 4.500, - werd geschonken aan het goede doel, het Ronald McDonaldfonds. Een maand later namen de directeur van het Ronald Mc.Donaldshuis en topchefkok Paul Fagel van het Arsenaal de cheque dankbaar in ontvangst.
In 1999 werd Richard lid van 'Euro-toques', een Europese koksgilde. Dit gilde stelt zich ten doel de smaak te bevorderen en te stimuleren en alleen maar kwalitatief goede producten te gebruiken in de keuken. Op 21 juni 1999 onthulde burgemeester Appel van de gemeente Bergh bij het restaurant de Euro-toquesplaquette. Het was dan wel geen Michelinster, maar zeker een garantie voor de bezoeker dat er in de keuken uitsluitend gezonde en eerlijke producten worden gebruikt.
Rond 2001 oriënteerden Marcel en Richard zich steeds meer op de Noord-Italiaanse regionale keuken. Inspiratie werd vooral gehaald uit de streken Veneto en Toscane. Een oude brochure laat zien dat er themabrunches (de lunchBOX), bruiloften, familiefeesten, themafeesten, jubileumfeesten, brunches en presentaties te boeken zijn. Omdat de naam ’t Hazenpad niet meer bij deze nieuwe Italiaanse uitstraling van de zaak paste werd, na een aangepaste nieuwe look, besloten er een Italiaans tintje aan te geven en het restaurant vanaf 18 januari 2003 MEZZO te noemen. (Mezzo betekent half of middel: de combinatie van half Nederlands en half Italiaans).