Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Appel-de Waart, Maritje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Maritje Appel-De Waart (*18 januari 1947) was van 1997 tot 1 mei 2004 de laatste burgemeester van de Bergh. Zij is lid van de PvdA. Haar voorganger was Leo Eland. In de acht maanden tot de fusie met de gemeente Didam per 1 januari 2005 waren er nog twee waarnemende burgemeesters van Bergh.

Zij begon haar burgemeesterscarrière in de gemeente Olst. Hier kreeg zij begin jaren negentig te maken met dreigende overstromingen toen alle grote rivieren buiten hun oevers traden.

In Bergh was zij op 17 augustus 2000 aanwezig bij de uitreiking in het gemeentehuis van de Yad-Vashem-medaille aan zoons van de verzetslieden Bernard Geerling en Teun Hettelaar.

Zij was aanwezig bij de presentatie van enkele boeken:

Als inwoonster van Azewijn staat zij met haar echtgenoot in laatstgenoemd boek, waarin foto's staan van iedereen die in 2000 in Azewijn woonde. Het adres van het echtpaar Appel-De Waart was Pastoor Meursstraat 1. In 2001 verhuisden zij naar de Dr. Hoegenstraat 1.

Toen bekend werd dat de gemeente Bergh per 1 januari 2005 zou worden opgeheven, solliciteerde ze in Delfzijl, waar ze op 1 mei 2004 begon na een burgemeestersreferendum. Paul Scholten, die van 1989 tot zijn pensioen in 2001 burgemeester van Arnhem was geweest, volgde haar op als waarnemend burgemeester. In Delfzijl diende zij op 14 februari 2006 haar ontslag in na een conflict met de wethouders. Ze is toen met vervroegd pensioen gegaan.

Bron o.a.