Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Barlham

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Huys Barlham in 1743 getekend door Jan de Beijer.

Aan de Barlhammerweg tussen Doetinchem en Wehl liggen de restanten van de voormalige havezate Barlhman. Deze havezate was in de vijftiende eeuw (en mogelijk langer) in het bezit van de heren van Bergh.

De havezate is omstreeks 1100 aangelegd als een motte-and-bailey-kasteel. Net als de motte Montferland was dit een kunstmatige heuvel met een burcht, met dit verschil dat Barlham uit een voorburcht en een hoofdburcht bestond, elk omgeven door een gracht. Beide grachten stonden met elkaar in verbinding, zodat ze van boven gezien een 8 vormden. Dit type motte, dat in Engeland ontstond, wordt een motte-and-bailey genoemd. Barlham is hiervan in ons land het enige bekende voorbeeld.

In de vijftiende eeuw, toen Barlham Berghs bezit was, is het kasteel afgebroken en vervangen door een boerderij. In 1743 maakte Jan de Beijer daarvan nevenstaande tekening. Niet lang daarna is de boerderij afgebroken. Buiten de gracht werd toen een nieuwe boerderij gebouwd.

De motte-and-bailey is daarna in onbruik geraakt. Tegenwoordig is de heuvel van de hoofdburcht maar ongeveer twee meter hoog, terwijl die van de voorburcht nauwelijks hoger is dan het maaiveld. De huidige eigenaar, de stichting Landgoed Keppel, heeft in november 2016 plannen gepresenteerd om de nog aanwezige resten van het motte-and-bailey-kasteel beter zichtbaar te maken en de grachten uit te diepen. Vanaf de dijk van de Oude IJssel zal de kasteelheuvel te bereiken zijn via een wandelpad door het nog te ontwikkelen natuurgebied de Wehlse Broeklanden.

Bron

  • De Hessencombinatie, magazine voor Voor-Drempte, Achter-Drempt, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Hummelo en Eldrik; uitgave 26, maart 2017, blz. 24-29