Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berentsen, Antonius Gerhardus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Antoon krijgt zijn bul uitgereikt in de senaatskamer van het Utrechtse academiegebouw.

Antonius Gerhardus Maria (Antoon) Berentsen is germanist. Hij werd in 1953 geboren in Zeddam als zoon van Antonius Johannes Gosewinus Berentsen en Wilhelmina Johanna Kleinpenning. Antoon Berentsen is getrouwd met Maria Geertruida Antonia Hoefnagels. Zij hebben een zoon, Teun (Antonius Hubertus Maria 1995).

Antoon studeerde geschiedenis en germanistiek in Utrecht, Dortmund en Berlijn. In 1979 behaalde hij zijn doctoraaldiploma. Op 19 december 1986 promoveerde hij in Utrecht op het proefschrift Von Urnebel zum Zukunftsstaat: Zum Problem der Popularisierung der Naturwissenschaften in der deutschen Literatur.

Taal is zijn passie. Hij werkt als zelfstandig taaltrainer Duits voor bedrijfsleven en overheid. Aan zijn moedertaal, het dialect van Bergh en omstreken heeft hij zijn grootste hobby gewijd. Hij geldt als ambassadeur van het Liemers dialect en draagt in dat verband bij aan de digitalisering van de Liemerse Telgen van het WALD. Bij de Heemkundekring Bergh zit hij in de redactie van Old Ni-js en is mede-oprichter en voorzitter van de dialectwerkgroep. Hij verzorgt o.a. op de verenigingswebsite de rubriek Woord van de maand, waarin steeds een Barghs woord wordt uitgelicht.

In december 2021 verscheen Grammatica van 't Barghs, dat hij samen met collega-germanist Harry Derksen samenstelde.

Ook buiten de Heemkundekring is hij, zoals hij het zelf uitdrukt, duk druk met/veur het dialect. In 2019 richtte hij zich op de jongste generatie met de Liemerse vertaling van Dick Bruna's Nijntje-boek Opa en Oma Pluis. Dat is het Nie:ntje-boek Opa en Oma Pluus