Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bleek, De

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Nu een parkeerplaats - op de achtergrond: Hotel de Molenpoort.
Voordat de Bleek een parkeer- plaats werd.
Kanon en laadpaal in de sneeuw - op de achtergrond De Snor

De Bleek is een straat en parkeerplaats ten behoeve van het winkelcentrum in 's-Heerenberg. De Bleek ligt op de hoek van de Molenstraat / Molenpoortstraat en de Slotlaan.

Een bleek - in de volksmond bleik - werd vroeger gebruikt om de was te bleken. Huisvrouwen van 's-Heerenberg legden hun was op het gras om te bleken. Door inwerking van de zon werd de was wit.

Het huis nummer 8 met de naam Erica staat op de gemeentelijke monumentenlijst en is gebouwd in 1932. Van de overige huizen / huisnummers aan De Bleek resten in 2020 alleen nog nummer 1 (gebouwd in 1940) en nummer 10 (gebouwd in 1936). Tot 2015 stond hier ook nog nummer 6 dat gesloopt is ten behoeve van de vergroting van de parkeerplaats.

Op de parkeerplaats staan panelen met plattegronden stadswandeling en fietstochten. Op 5 mei 2010 werd het Canadese kanon op de Bleek onthuld; dit staat in de hoek bij De Snor. Naast dit kanon staat een laadpaal voor elektrische auto's; de locatie van deze paal wordt aangeduid met Molenstraat 2 - het adres van De Snor.

De Bleek is in het begin van 2014 opnieuw ingericht. In oktober 2023 is een geldautomaat van Geldmaat op het plein geplaatst.

In 1959 woonden op De Bleek:

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...