Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Botteramstraatje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Botteramstraatje in Wijnbergen is genoemd naar het voormalige café Botteram. De weg is een zijstraat van de Doetinchemseweg en loopt dood tegen de N316. Van 1902 tot 1953 liep over deze straat het tracé van de Tramweg Zutphen-Emmerik.

Toen het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen op 5 januari 1970 door archivaris 'meester' Kremer werd opgemaakt, was de situatie als volgt:

"Deze weg loopt even ten noorden van het voormalige café Elbers het veld in. Op korte afstand van deze weg vinden wij het enige huis dat eraan genummerd kan worden, n.l. no. 87 (H. Krüs); een verwijsbord zou overwogen kunnen worden. De benaming ligt voor de hand: wij nemen de naam over die reeds lange tijd in deze buurt in gebruik is, derhalve Botteramstraatje. Tevens is het een herinnering aan een familie die bijna tachtig jaar in Wijnbergen gewoond heeft.
De familie Botteram, afkomstig van Bocholt, woonde aan de noordkant van Loerbeek, dicht bij de Doetinchemseweg; Antoon Botteram overleed er op 4 juni 1853. Zijn zoon vestigde zich in 1842 als tapper in Wijnbergen, waar hij het nog bestaande huis bouwde.; de ankerletters A.B. op de gevel herinneren aan één der oudste familieleden. De kleinzoon, Heinrich Anton Botteram, vertrok in 1921 met vrouw en negen kinderen naar Riethoven in Noord-Brabant."

Aanwonenden:

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...