Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Brunhar van Hamaland

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 4 jun 2022 om 10:44 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Brunhar van Hamaland wordt beschouwd als de eerste graaf van Hamaland, hoewel er over hem verder niets bekend is. Zijn naam komt ook in de Latijnse vorm Brunharius voor.

Sommige bronnen noemen hem Brunhari, maar dit is de Latijnse genitief van Brunharius. Deze verbuiging komt voor in een akte van 9 oktober 794, waarmee zijn zoon Wracher goederen schonk aan de missionaris Ludger. In de akte staat "Wracharius, filius quondam Brunhari". Dit kan vertaald worden als "Wracharius, zoon van wijlen Brunharius". In dat geval was Brunhar in 794 al overleden. Een andere vertaling is "Wracharius, zoon van de voormalige [graaf] Brunharius". Volgens deze interpretatie zou Brunhar in 794 nog leven, maar op een eerder tijdstip aan de kant zijn geschoven (door Karel de Grote?) en vervangen door zijn zoon Wracher.

De akte is mede ondertekend door Brunhars kleinzoon Meginhard.

Als stamvader van het eerste gravenhuis van Hamaland worden Brunhar en zijn nakomelingen wel aangeduid als de Brunharingen. Een meer voorkomende benaming is Meginharden, omdat de naam Meginhard vaker voorkomt in dit geslacht.

Bronnen