Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Butternacht

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Butternacht (boternacht) is de bijnaam voor de nacht van 31 juli op 1 augustus 1963, toen het drostambt Elten, vanaf 23 april 1949 onder Nederlands bestuur, weer terugging naar de Bondsrepubliek Duitsland. In Elten en omliggend gebied stonden in totaal meer dan 400 vrachtwagens volgeladen met goederen als boter, koffie, kaas en machines. Ook veel schuren, zolders, kelders en zalen stonden volgestouwd. Zo werd het plaatselijke schuttersfeest een week uitgesteld omdat de danszaal bij Bosman aan de Zevenaarsestraat volgepakt was.

In het gebouw waar het bestuur van het drostambt Elten gevestigd was, ondertekenden landdrost baron Van Tuyll van Serooskerken en dr. Griese, de vertegenwoordiger van de Kreis Rees de overgave van het meubilair van het drostambt. Dit alles onder het toeziend oog van de secretaris van het drostambt, de heer Henk Welling en de massaal aanwezige Duitse en Nederlandse media.

Om 0.01 uur gingen de grensbomen bij de grensovergang Huthum naar boven en de nieuwe grensboom bij Babberich naar beneden. Een lange stoet met vrachtwagens zette zich in beweging richting Emmerik. De winsten die er met deze legale smokkel zijn behaald werden later in de pers op tussen de 50 en 60 miljoen DM geschat.

Zelfs de pastoor van Elten heeft hier voor zijn kerk munt uit geslagen. Een terrein dat in het bezit van de kerk was, werd gebruikt als parkeerplaats, waar vrachtwagens tegen betaling konden wachten tot de nieuwe grens openging.