Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bleek, De

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf De Bleek)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nu een parkeerplaats - op de achtergrond: Hotel de Molenpoort.
Voordat de Bleek een parkeer- plaats werd.
Kanon en laadpaal in de sneeuw - op de achtergrond De Snor

De Bleek is een straat en parkeerplaats ten behoeve van het winkelcentrum in 's-Heerenberg. De Bleek ligt op de hoek van de Molenstraat / Molenpoortstraat en de Slotlaan.

Een bleek - in de volksmond bleik - werd vroeger gebruikt om de was te bleken. Huisvrouwen van 's-Heerenberg legden hun was op het gras om te bleken. Door inwerking van de zon werd de was wit.

Het huis nummer 8 met de naam Erica staat op de gemeentelijke monumentenlijst en is gebouwd in 1932. Van de overige huizen / huisnummers aan De Bleek resten in 2020 alleen nog nummer 1 (gebouwd in 1940) en nummer 10 (gebouwd in 1936). Tot 2015 stond hier ook nog nummer 6 dat gesloopt is ten behoeve van de vergroting van de parkeerplaats.

Op de parkeerplaats staan panelen met plattegronden stadswandeling en fietstochten. Op 5 mei 2010 werd het Canadese kanon op de Bleek onthuld; dit staat in de hoek bij De Snor. Naast dit kanon staat een laadpaal voor elektrische auto's; de locatie van deze paal wordt aangeduid met Molenstraat 2 - het adres van De Snor.

De Bleek is in het begin van 2014 opnieuw ingericht.

In 1959 woonden op De Bleek:

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...