Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

De Gracht

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zalencentrumdegracht.jpg

Eetcafé en Zalencentrum De Gracht is de naam van de horecagelegenheid op het adres Marktstraat 1 in 's-Heerenberg. Vroegere namen zijn onder meer Hotel Bosman en tot 1997 Hotel Burgers. In 1997 hebben Peter Coldewijn en Marieke Raben het overgenomen en de naam in De Gracht veranderd. In 2000 hebben Milko Heurnink en Chantal Schenning De Gracht overgenomen en de naam onveranderd gelaten. Vanaf 2012 is Chantal Schenning alleen eigenaar van Eetcafé Zaal de Gracht.

In het tijnsboek van 's-Heerenberg is het pand de samenvoeging van woonhuizen T1 en T2.

Het pand dat omstreeks 1870 werd gebouwd, is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 41). Het naastgelegen Van Esserenhuis maakt deel uit van De Gracht en huisvest tevens het Stadsmuseum Bergh. Het Van Esserenhuis is een rijksmonument. Het pand van de Gracht loopt door om de hoek met de Molenstraat. In dit gedeelte van het pand is aan de Molenstraat 15 een Wereldwinkel gevestigd.

Aan de voorzijde van het voormalige hotel is op de begane grond een veranda aangebracht met een glazen overkapping, rustend op slanke houten staanders en schoren. Van dit soort veranda's hebben er meer gestaan aan de Marktstraat.

Externe link