Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Düffels Möll

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Duffels Moll)
Ga naar: navigatie, zoeken
Stokkum, Düffels Möl.jpg

Düffels Möll is een korenmolen in Stokkum. De molen en het woonhuis ernaast zijn monumenten. De molen kreeg op 27 maart 1984 de status van rijksmonument (monumentnummer 9286); het huis is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 87).

De molen is in 1860 gebouwd op een verhoging, die voor de molen met zand werd opgehoogd tot ca. 30 meter boven NAP, zo'n 13 meter hoger dan de gemiddelde hoogte van de omgeving. Het is een ronde stenen molen, een zogenaamde grondzeiler, met een vlucht van 21,20 meter.

De molen is van 1861 tot 1922 in gebruik geweest. Hij werd in 1924 onttakeld in verband met omschakeling naar een elektrisch maalbedrijf. In 1985 werd een nieuwe steenlaag om de molen gemetseld en de kap geplaatst. Een jaar later werden de wieken aangebracht. Hiermee was Düffels Möl weer helemaal hersteld.

De molen was eigendom van de familie Düffels en is op vrijwillige basis in gebruik voor het malen van graan voor veevoer. Hiervoor is een koppel maalstenen aanwezig. In juni 2017 zijn de molen, het molenaarshuis en de aanpalende grond verkocht aan Felix Dijkman (de eigenaar van Dijkman Coating in 's-Heerenberg). Hij heeft de molen opgeknapt, maar het molenaarshuis was niet meer geschikt als woonhuis. In juni 2021 is het oude molenaarshuis grotendeels afgebroken, alleen de oostgevel en enkele andere muren staan nog overeind. Felix Dijkman en zijn gezin hebben in 2020/2021 een nieuwe woning in oude stijl ten noordoosten van het oude huis gebouwd.

In 2017 was Fabian Gerritsen de molenaar met als leerling-molenaar Thije Jansen. Gerritsen is ook molenaar op de Rembrandtmolen in Kilder.


Adres

Molenberg 7 en 9
7039 CL Stokkum

Bronnen

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...