Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gezelschap

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
HetGezelschap-maart2007.jpg

Muziekgroep Het Gezelschap rond zangeres en liedjesschrijfster Natasja Barkhuysen-Tacke, ('s-Heerenberg) maakt nieuwe muziek met een knipoog naar vroegere tijden.

Natasja weet sagen uit het Montferland (en soms daarbuiten) te verweven in eigen Nederlandstalige teksten en muziek. Ze laat zich hierbij inspireren door Schotse- en Ierse folkmuziek. Naast het lied over Mechteld ten Ham heeft Het Gezelschap o.a. een lied over Johan van Baptist, de sage over de dronken boer, Steven Jan, de brouwerij in het repertoire staan. Maar ook persoonlijke thema's komen voorbij zoals in het lied "Land van Bergh" dat Natasja ter nagedachtenis aan haar opa schreef.

Haar liedjes worden door een zevental enthousiaste muzikanten vormgegeven. Daarbij wordt volop gebruik gemaakt van de diverse instrumenten die de muzikanten bespelen. Zo zullen er naast de traditionelere instrumenten als viool, gitaar, accordeon fluiten en whistles, ook diverse trommels, een concertina, didgeridoo en fujara te beluisteren zijn. En een belangrijk accent ligt bij de meerstemmige zang.

Het repertoire variëert van warme luisterliedjes tot opzwepende dansmuziek, soms heel aangrijpend en soms met een dikke knipoog.


Het Gezelschap bestaat uit:

  • Walter Barkhuysen (trom, gitaar, didjeridoo, fujara,whistles en zang)
  • Kiki Geurts (fluit, trom, concertina, viool en zang)
  • Bart Otten (whistles en zang)
  • Camille Clason (viool en altviool)
  • Jan Wollring(accordeon)
  • Natasja Barkhuysen-Tacke (leadzang en gitaar)

Allen ervaren en geïnspireerde muzikanten van verschillend allooi.

Samen zorgen ze voor een zeer afwisselend programma. Het Gezelschap staat voor plezier in muziek en deelt dit graag met het publiek.

CD Mechteld ten Ham 2005 Natasja Barkhuysen-Tacke slaat een nieuwe muzikale weg in en schrijft de liedjes "Mechteld" en "Montferland" die ze voor stichting 'Mechteld ten Ham 'op cd neemt.Hierbij werkt ze samen met diverse folkmuzikanten en haar man Walter.


CD Verre Verwanten 2007

Hoes van de CD "Verre verwanten" van Het Gezelschap.

Het Gezelschap heeft een nieuwe cd uitgebracht met de titel Verre Verwanten. Daarmee wordt verwezen naar allerlei personages en verhalen uit onze (Montefrlandse) historie die in de liedjes van Het Gezelschap zijn verwerkt. Veel verhalen zullen herkenbaar zijn voor bewoners uit de regio, maar er zal ook vast iets nieuws te ontdekken zijn. Gevoelige luisterliedjes worden afgewisseld met vrolijke meezingers. Alles eigen werk. De cd is via de site te bestellen.

CD Geldersch Goedt 2008 Het Gezelschap presenteert tijdens 'De Slag om Grol' een minicd met nieuwe eigen nummers.Zo schreef Natasja een lied met de titel 'Grol' speciaal voor dit grote historisch evenement.Ook het lied 'Gelre' is op deze cd te vinden en het 'Lieflied'

CD In Goed Gezelschap 2009 Tijdens een theaterprogramma rond het thema 'Joelen' presenteert Het Gezelschap deze cd met 13 liedjes.Veel sagen en verhalen uit het Montferland zijn de basis voor de ,soms uitbundige en soms ingetogen, muziek.

CD Mechteld 2010 Het lied Mechteld waar het allemaal mee begon is in een nieuw jasje gestoken en samen met een ander nieuw heksenlied op cd gezet. De cd wordt tijdens het Mechteld ten Ham weekeind gepresenteerd.

Genomineerd

In 2010 is Het Gezelschap genomineerd voor de Liever de Liemers Cultuurprijs.

Podcast

Natasja Barkhuysen-Tacke op site Heemkundekring

Externe link