Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Goossen, Johannes Christianus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De datum van het vertrek van Goossen en zijn vrouw uit Didam naar Amerika zoals vermeld op blz. 235 van register 530 van het Bevolkingsregister van Didam.

Johannes Christianus Goossen werd op 26 januari 1845 geboren in Beek als zoon van Willem Goossen en Alberta Güdde.

In mei 1861 verliet hij voor het eerst zijn ouderlijk huis om te gaan werken in een niet nader bekende plaats in Pruisen. Van oktober 1864 tot mei 1865 was hij weer thuis, waarna hij knecht werd bij landbouwer Henricus Krebber in Stokkum. Daar bleef hij tot hij op 1 mei 1867 naar Emmerik vertrok.

Op 10 november 1874 trouwde hij in Didam met Berendina Zwaters, geboren aldaar op 1 maart 1845 als dochter van Gerrit Zwaters en Margaretha Buiting. Berendina was in mei 1861 van Didam naar Hüthum gegaan, zodat het ernaar uitziet dat Goossen zijn vrouw over de grens heeft leren kennen.

Het echtpaar vestigde zich in Eickel, een plaats in het Ruhrgebied. Goosen was daar, zoals zijn huwelijksakte vermeld, bergarbeider. In Eickel werden ook zijn twee zonen geboren; Wilhelm op 21 maart 1876 en Johann op 5 december 1882.

Op 31 oktober 1889 werd het gezin ingeschreven in Dijk, gemeente Didam. In het voorjaar van 1909 emigreerde zoon Johan naar Amerika. Op 11 mei 1909 kwam hij met de Noordam vanuit Rotterdam aan in New York.

Twee jaar later volgden Goossen en zijn vrouw, samen met hun zoon Wilhelm en diens vrouw en twee kinderen. Wilhelm was al in 1896 teruggegaan naar zijn geboorteplaats Eickel in het Ruhrgebied. Op 1 mei 1911 werden Goossen en zijn vrouw uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Didam wegens vertrek naar Amerika. Samen met Wilhelm en zijn gezin hebben zij met de George Washington vanuit Bremen de oversteek naar New York gemaakt. De aankomst daar was op 28 mei 1911. Na de ontscheping werd voor de hele familie genoteerd dat Eickel hun laatste woonplaats was. Dat wijst erop dat Goossen en zijn vrouw van Didam eerst naar Eickel zijn gegaan, en vandaar samen met hun zoon en zijn gezin naar Bremen zijn gereisd.

Goossens zonen hebben zich allebei gevestigd in Davenport, Scott County, Iowa. In Iowa woonden meer immigranten uit Oost-Nederland. Amper vier maanden na aankomst, op 20 september 1911, is Goossen overleden in Mena, Polk County, Arkansas. Hij was 66 jaar oud. Het is niet duidelijk wat hij in Mena deed; er zijn geen aanwijzingen dat hij daar woonde. Zijn vrouw overleed op 22 januari 1930 in Davenport, 84 jaar oud.

Bronnen