Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hausz Orkest

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van het Hausz-Orkest met de spreuk: De geheelonthouders hebben gelijk, maar de muzikanten weten wel beter!

Het Hausz-Orkest is een orkest van familieleden van de familie Velthausz. Anton, Bennie, Gerrit, en Wim Velthausz (broers) vormden de harde kern van het orkest. Ze speelden iedere zaterdagavond voor de carnaval bij de Familie Schuurman in de Foyer en later de huiskamer, maar ook op andere feesten (familiefeesten), braderieën, stadsfeesten of over de grens (Eûver de Geut).


Jaren '70: Het begin

In 1975 wordt Opa (Bernard) Velthausz 90 jaar. Antoon Velthausz komt met het idee om een familie-orkest op te richten, speciaal voor deze bijzondere gelegenheid. Hij gaat de hele familie af en er ontstaat een groepje van 9 man dat op 14 september 1975 een serenade brengt: Het Hausz-Orkest is geboren. Vijf jaar later brengt het Hausz-Orkest opnieuw een serenade, dit keer voor de 95-jarige Opa Velthausz. Het repertoire is dan al zover gegroeid, dat er een avondvullend programma kan worden gegeven bij het jaarfeest van de vogelvereniging Intropika.

Jaren '80-'90: Topdrukte

Het Hausz-Orkest op 9 januari 1983 aan de bar bij café Schuurman (vlnr) Gerrit, Diana, Marloes, Rien, Ton, Karin, Mark, Edmond, Hans, Jos Thomassen, Berno, Wim en Henk.
Archief Benny Schuurman

Vanaf begin jaren '80 krijgt het Hausz-Orkest een overvol programma rond de carnaval. Optredens bij de schietvereniging Prudon, naar het Seepaerdt en bij metaaldraaierij Visser. Zaterdagochtend bij Burgers voor de jeugdpronkzitting, monument onthullen, 's middags optredens bij de Hangaarts en Löveringsbos, 's avonds naar het Bruune Café en later Café Schuurman. Bij Cáfe Schuurman wordt het steeds drukker, dranghekken moeten worden geplaast om de veiligheid van de muzikanten te kunnen garanderen.

Ook buiten carnaval treedt het Hausz-Orkest op. Tussen 1983 en 1989 zijn er jaarlijks optredens tijdens de City-Party's in Emmerich.

Jaren '00 en '10

De bezetting tijdens het 40-jarige jubileum in 2015: (vlnr, boven) Edmond, Erwin Bosch, Chris Megens, Henk. (midden) Joris, Francis, Suzan Capelle, Martina de Roo, Tom, René Loskamp, Marcel de Roo, Ton. (onder) Berno, Paulien Doeleman, Ayessa, Anniek, Myrthe. Niet op foto: Ineke en Jos Thomassen

Eind jaren '90 en het begin van de nieuwe eeuw komt het Hausz-Orkest in rustiger vaarwater. De optredens worden minder, maar dit gaat niet ten koste van de kwaliteit. Inmiddels verandert de bezetting van het orkest. De broers Antoon, Bennie, Gert en Wim zijn overleden, maar de derde generatie (Anniek, Ayessa, Joris, Myrthe, Tom) speelt volop mee. Hoewel alle leden nog steeds verbonden zijn met Velthausz, voegen zich ook een aantal 'niet-Velthauszen' bij het Hausz-Orkest.

Na het jubileumconcert in 2015, ter ere van het 40-jarige bestaan van het Hausz-Orkest, volgen langzaam weer meer optredens. Naast de vaste optredens tijdens de jeugdpronkzitting en pronkzitting XS, volgen optredens bij festival Kunst en Kunstig in Zeddam en het Mechteld ten Ham weekend. (Oud-)leden voegen zich bij de bezetting en het Hausz-Orkest groeit uit tot een ruim twintig koppen tellend orkest.

Galerij

Externe link