Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heilig Hartbeeld Beek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De onthulling op 26 juni 1933
Beek (Montferland) Heilig Hartbeeld Beek DSC00325 (3).JPG

Het vrijstaande Heilig Hartbeeld in Beek, Sint Jansgildestraat 54, is sinds 10 april 2000 een rijksmonument (monumentnummer 514895). Ook de Beekse pastorie en de Sint Martinuskerk werden toen rijksmonumenten. Zij vormen samen het monumentcomplex 514892.

Het beeld is in 1933 vervaardigd door de gebr. Thissen en zn./fa. Jos uit Roermond. Het staat in de pastorietuin tussen de kerk en de Sint Jansgildestraat. Op 26 juni 1933 heeft kapelaan Th.J.M. van der Moolen de onthulling verricht. Hierbij waren de parochianen in groten getale aanwezig. Kapelaan Van der Moolen vertrok de volgende dag naar Oldenzaal, waar hij een maand eerder tot kapelaan was benoemd.

De sokkel waarop de natuurstenen CHRISTUS-figuur staat, werd door het aannemersbedrijf van Theet Hansen in Beek opgetrokken uit donkerrode bakstenen. De in- en uitspringende onderdelen met een geïntegreerde bloemenbak worden steeds afgesloten door een rollaag. Het onderstel van de sokkel is opgetrokken in halfsteensverband. De bovenzijde bestaat uit boven elkaar geplaatste strekse rollagen. Het beeld staat op een vierkante natuurstenen voet met daarop een halve wereldbol. Aan de oostzijde van het voetstuk bevindt zich de tekst KOMT ALLEN TOT MIJ.

De Christusfiguur met baard, halflang haar en gespreide armen is gekleed in lang gewaad en een schoudermantel. Op de borst is in reliëf het Heilig Hart afgebeeld als een brandend, door een kruisje bekroond hart, als symbool van goddelijke liefde.

Het terrein van het kerkcomplex wordt aan de Sint-Jansgildestraat begrensd door een expressionistisch vormgegeven groen ijzeren hekwerk. De bakstenen pijlers naast de doorgangen komen in stijl overeen met de sokkel van het Heilig Hartbeeld.

Heilig Hartbeelden zijn standbeelden binnen de rooms-katholieke Kerk gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Ze werden in de eerste helft van de 20e eeuw op vele plaatsen in Nederland in de openbare ruimte geplaatst.

In de voormalige gemeente Bergh bevinden zich ook Heilig Hartbeelden in 's-Heerenberg (ca. 1920 onthuld) en in Kilder (in 1926 onthuld).


Bronnen