Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heitink, Bernardus Gerhardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernard Heitink uit Kilder werd geboren op 5 oktober 1928.

Nederlands-Indië

Jager bij 6 GRJ

Heitink, Bernardus Gerardus.jpg

Bernard (legernummer 28.10.05.181) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder.

Hij was soldaat (jager) bij het carrierpeloton van de ondersteuningscompagnie van 6e bataljon van het Garderegiment Jagers (6 GRJ). Dit infanteriebataljon met het tactisch nummer 421 BI was een onderdeel van de G-brigade, en vertrok op 2 februari 1949 met de Groote Beer naar Indië. Na aankomst in Soerabaja (Oost-Java) op 28 februari werd het bataljon per trein overgebracht naar Probolinggo, de eerste standplaats. Al tijdens deze eerste reis op Indische bodem werd het bataljon beschoten en vielen de eerste doden.

Na Probolinggo en omgeving volgden nog diverse andere posten op Oost-Java. Vanaf 7 maart 1949 was Bernard enige tijd gelegerd op het vliegveld van Madioen. Op 1 juni werd zijn compagnie, de ondersteuningscompagnie, opgeheven en verdeeld over de rest van het bataljon.

Nadat in december 1949 het bataljon 5 GRJ van Celebes naar Oost-Java was overgeplaatst, heeft Bernard regelmatige ontmoetingen gehad met zijn plaatsgenoot Bennie van den Boom. Dat duurde tot 5 GRJ op 22 maart 1950 naar Jakarta werd overgebracht in afwachting van repatriëring.

Hoewel 6 GRJ pas na de Tweede Politionele Actie in Indië aankwam, heeft het daar tot aan het staakt-het-vuren van augustus 1949 wel de zwaarste tijd meegemaakt. In minder dan een half jaar verloren zo acht man het leven.

Op 28 mei 1950 werd het bataljon naar West-Java verplaatst in afwachting van de thuisreis. Die begon op 27 juli aan boord van (wederom) de Groote Beer. De aankomst in Amsterdam was op 17 augustus 1950.

Andere militairen van het Garderegiment Jagers

Zie ook

Zijn verdere leven

Na zijn terugkeer uit Indonesië heeft Bernard bij Vredestein in Doetinchem gewerkt. Hij trouwde met Theodora Louisa Maria (Thea) Welling van De Stoom (Ons Familieboek blz 301).

Bernard overleed op 18 juli 2003.