Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hotel Montferland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Korte geschiedenis

ouders van Aleida Booms
Hotel Montferland en omgeving in 2014

Hotel Montferland bevindt zich op de motte Montferland. In het Adresboek 1935 komt het voor in de rubriek Hotels als Hotel "Montferland", Zeddam, Telefoon 44. Het huidige adres is Montferland 1, 7038 EB Zeddam.

Vanaf de zomer van 1830 woonde Frans Meijer, "opziener der jagt" in dienst van de Von Hohenzollerns op Huis Bergh, met zijn echtgenote Theodora Meurs, dochter van landbouwer Peter Meurs uit Stokkum en Johanna Gudden, in het jachthuis op het Montferland. In 1835 overleed de eerste echtgenote Theodora. Frans hertrouwde in 1836 met Berendina Bolder uit Didam. In deze tijd staat Frans ook vermeld als ‘tapper’. Op het Montferland schonk de familie dus drank aan passanten, bosarbeiders et cetera. Een leuke bijverdienste naast zijn loon als boswachter in dienst van de Von Hohenzollerns. Het betekende in feite het begin van wat tegenwoordig nog een hotel annex restaurant op het Montferland is.

In 1871 verhuurde de Bergsche administratie het gebouw met omgeving aan Hendrik Booms (1836-1906) te Lengel, die het verder als café ging exploiteren. Zijn dochter Aleide Johanna Booms (1872-1933) en schoonzoon Gerhardus Arnoldus Bruins (1874-1949) hebben het café overgenomen. Hendrik staat net als zijn schoonzoon als kastelein en hotelhouder te boek. Bruins was in 1928 een van de oprichters van de Coöperatieve Landbouwvereniging Bergh te Zeddam en was vervolgens lid van de raad van commissarissen.

Hun zoon Gerhardus Arnoldus Johannes Maria Bruins nam op zijn beurt in 1931 het café over tot 1959. In 1943 is de naam gewijzigd in Hotel Café Restaurant Montferland.

Per 15 september 1959 werd de nieuwe eigenaar Gunther Hugo Brenninkmeijer, maar slechts tot 1 januari 1960. Het bedrijf werd toen overgenomen door de N.V. Handelsonderneming ”Pas”. In een hotelfolder uit 1965 staat J. Kruysbeek als eigenaar genoemd; de kamerprijzen bedroegen toen F 25 - F 27,50 per persoon per dag.

In de jaren negentig van de 19e eeuw gaf de hotelhouder een folder uit, waarin de tarieven stonden: logies voor 2,50 gulden per persoon per dag, 15 gulden per week, voor kinderen en dienstboden 10 gulden. In die tijd maakte een arbeider voor één gulden een lange werkdag.

Precies in het midden van de foto hiernaast is de jachtkamer goed te zien: de bakstenen aanbouw aan de linkerkant van het hoofdgebouw. Die kamer was oorspronkelijk een vrijstaand gebouw dat graaf Oswald III in 1699 heeft laten bouwen op de plek van een ouder, vervallen jachtpaviljoen. Op de jachtkamer liet graaf Oswald onder meer twee chronogrammen aanbrengen. Klik door om hierover meer te lezen.

Tot januari 2004 was Henk Zinger de eigenaar van het hotel. Hij werd 2 januari 2004 voor de deur van zijn huis in Zeddam tijdens een steekpartij doodgestoken. Deze roofmoord - waarbij slechts het tasje van zijn vrouw gestolen werd - kwam destijds vrij groot in het nieuws.

In 2018 is het hotel/restaurant overgaan naar een nieuwe eigenaar. Daarbij is naam van het hotel gewijzigd in hotel Het Montferland en is het gebouw gerenoveerd.

Beeldmateriaal

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Zie ook

Bronnen

Externe Links